Формирање и формат оквира

У слоју везе оквир се формира тако што се пакету који стиже из слоја мреже додају заглавље и реп. Овде се првенствено мисли на јединицу података у MAC подслоју, али ћемо, ради једноставнијег објашњења под појмом оквир подразумевати јединицу података за слој везе, што значи да се он формира над пакетом који стиже одозго из мрежног слоја. Прво поље у заглављу и последње поље у репу оквира означавају почетак и крај оквира. Границе оквира најчешће су представљене одређеном бинарном речју, тј. унапред дефинисаном комбинацијом битова. У репу оквира налази се контролни број који омогућава да се на пријему провери да ли је током преноса оквир оштећен (да ли је неки бит конвертован у свој комплемент) или је изгубљен.

формирање оквира

формирање оквира

На пријему први задатак слоја везе је да у долазећем низу битова препозна границе оквира и да пристигли низ битова конвертује у оквире.

Формат оквира

формат MAC оквира

формат MAC оквира

MAC control (MAC управљачко поље) – садржи управљачке информације неопходне за функционисање MAC протокола: ниво приоритета…
Destination MAC Address (MAC адреса одредишта) – одредишна прикључна тачка на локалној мрежи за овај оквир
Source MAC Address (MAC адреса извора) – изворна прикључна тачка на локалну мрежу за овај оквир
LLC – LLC подаци са следећег вишег нивоа. У нашем, поједностављеном објашњењу ово поље представља пакет преузет са мрежног слоја
CRC – cyclic redundancy check field (циклична редундантна контрола) (познато и као frame check sequency (FCS) field – поље секвенце контроле оквира) служи за откривање грешака. CRC поље је функција садржаја управљачког, адресних и LLC поља – обично представља збир битова ових поља, или неку другу логичку операцију примењену над битовима ових поља. Вредност овог поља генерише предајник и уписује га. На пријему се поново израчунава ова вредност и пореди са пољем CRC у оквиру који је пристигао са мреже. Ако се резултат пријемника разликује од примљене вредности CRC поља, појављује се грешка.
У већини протокола за управљање везом података ентитет протокола везе података је одговоран, не само за откривање грешака користећи CRC, већ и за опорављање од свих грешака поновним слањем оштећених оквира. У архитектури протокола за локалне мреже ове две функције су раздвојене на MAC и LLC нивое. MAC ниво је одговоран за откривање грешака и одбацивање оквира који имају грешку. LLC ниво чува информацију који оквири су примљени успешно и поново шаље неуспешне оквире.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s