Физички слој

Пошто су рачунари дигитални уређаји који раде са дигиталним подацима, то значи да се кроз линију везе подаци преносе у облику поворке (низа) битова који су физички представљени импулсима који могу да имају M амплитудских нивоа. Сваки тај импулс, зависно од броја могућих нивоа, представља један, два или више битова.

Међутим, није довољно да се омогући само пренос битова између рачунара. Мора се обезбедити да када се са једног краја везе пошаље бит 1, да се на другом крају и прими бит 1, а не бит 0, што значи да треба утврдити напонске нивое којима се представљају логичке јединице и логичке нуле, као и начин кодовања. Такође се мора дефинисати колико времена траје сваки бит, односно колика је битска брзина, како се битови претварају у електричне сигнале погодне за пренос кроз канал, како се синхронизација обавља у зависности од тога да ли се пренос обавља на нивоу бита, бајта или неке друге структуре, да ли пренос може истовремено да се одвија у оба смера, како се успоставља и раскида веза… Неопходно је, такође, дефинисати величину и облик конектора, колико пинова (конекторских иглица) има мрежни конектор и улога сваког пина, односно који сигнал се преноси којим пином. Све то и низ других послова обавља се у физичком слоју.

Дакле, физички слој дефинише све механичке, електричне и функционалне спецификације уређаја и дефинише однос између уређаја и медијума.

Физички слој се може реализовати на много начина. Различити медијуми и различите технике преноса захтевају и различите физичке слојеве. Ако се на крајевима физичке везе налазе различити протоколи физичког слоја, онда се мора извршити пресликавање ових протокола, што се обавља у тзв. посредничком систему.

Квалитет услуге, тзв. QOS (Quality Of Service) физичког слоја се унапред дефинише у сагласноти са класом услуге. Квалитет услуге физичке везе зависи од медијума и од протокола физичког слоја. Под QOS-ом физичке везе подразумева се учестаност грешке (број грешака у јединици времена), проток, кашњење, заштита… Другим речима, приликом пројектовања физичког слоја, дефинише се QOS, односно – гарантују се вредности горе наведених параметара!

На физичком слоју раде регенератор и звездаста спојница (hub).

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s