Модемска веза

У рачунару су све информације представљене у дигиталном облику. Ако се рачунари бежично повезују морају се дигитални сигнали конвертовати у аналогне сигнале (тзв. Д/А конверзија). Исти поступак мора се применити и када се дигитални сигнали преносе кроз жичне системе који су пројектовани за аналогни пренос. На улазу у рачунар мора се обавити обрнут поступак: аналогни сигнали се претварају у дигиталне сигнале (тзв. А/Д конверзија). Ове конверзије обављају се у уређају који се састоји од модулатора и демодулатора, па се назива модем (модулатор/демодулатор). Модем може бити уграђен у сам рачунар (интерни модем – личи на мрежну картицу, али је прикључак за кабл другачији, као и улога коју има у систему) или се може споља прикључити на рачунар (екстерни модем).

Принцип повезивања два рачунара путем модемске везе приказан је на слици:

%d0%bc%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b0
Рад модема одвија се у складу са одговарајућим протоколом, тј. у складу са низом правила која се односе на управљање Д/А и А/Д конверзијом, исправљање грешака и компресију података. Под исправљањем грешака подразумева се откривање и исправљање података који су оштећени због сметњи на вези. Компресијом података омогућава се повећање брзине преноса тако што се при слању одређеним поступцима елиминишу неки редундантни (сувишни) битови, а у пријемном модему обнавља се оригинална порука. Различити модеми, у зависности пре свега од године производње и произвођача, подржавају различите врсте протокола. На почетку успостављања везе софтвер отпремног модема бира (тј. позива) пријемни модем и чека да од њега добије сигнал да прихвата везу. Затим почиње процес такозваног руковања (енг. handshaking), током којег се између отпремног и пријемног модема размењује низ информација неопходних да би могао да се започне пренос података (о врсти протокола који користе, о брзини преноса…)

Подсетимо се да је (дигитална) модулација поступак током ког дигитални сигнал (модулишући сигнал) делује на синусни сигнал (сигнал носиоца) мењајући неки од основних параметара сигнала носиоца (амплитуду, фреквенцију или фазу) у ритму промене модулишућег сигнала, тако да имамо:

– дигиталну амплитудну модулацију или ASK (Amplitude-Shift Keying)
– дигиталну фрекентну модулацију или FSK (Frekuency-Shift Keying)
– дигиталну фазну модулацију или PSK (Phase-Shift Keying)

У сва три случаја резултујући сигнал заузима опсег учестаности око сигнала носиоца.

Нул-модемска веза

Веза између два рачунара, посебно ако су физички близу, може се остварити и директним повезивањем одговарајућим каблом, односно нул-модемском везом. С обзиром на то да се модемска веза веома мало примењује, исти стандарди који се користе за повезивање рачунара и модема служе, уз одређене модификације, и за директно повезивање рачунара.

Отуда за овакву везу и потиче назив нул-модемска веза. Проблем је што када се повезују два рачунара, излазна линија рачунара A (линија по којој рачунар A шаље податке) треба да буде улазна линија рачунара Б (линија по којој рачунар Б прима податке) и обрнуто. Због тога мора да дође до укрштања у каблу: жила се у конектору на једном крају спаја на улазни пин. Овај проблем не постоји при повезивању DTE и DCE уређаја јер нема потребе за укрштањем.

DCE (Data circuit-terminating equipment)

Уређај на мрежној страни везе ‘корисник-мрежа’ (нпр. модем). DCE уређај омогућава физичко повезивање на мрежу, просљеђује саобраћај, и даје сигнал сата, који служи за синхронизацију преноса података између DCE и DTE уређаја

DTE (Data terminal equipment)

Уређај на корисничкој страни везе ‘корисник-мрежа’ (нпр. рутер), који служи као извориште или одредиште података (или обоје). DTE уређај се на мрежу повезује кроз DCE уређај (нпр. модем) и користи сигнал за синхронизацију који добија од DCE уређаја. DTE је историјски био терминал који се преко DCE повезује на главни рачунар, а код савремених мрежа као DTE може се посматрати рачунар, паметни телефон, таблет…

Зато се за повезивање два рачунара не може користити исти кабл који се користи за повезивање рачунара и модема. Кабл који омогућава повезивање два рачунара назива се укрштени кабл (crossover cable) или нул-модемски кабл.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s