Регистри процесора

Већина савремених процесора конструисана је тако да поседује одређени број посебних наменских регистара који имају унапред дефинисане управљачке функције. Ови се регистри називају управљачки регистри процесора.

Регистри процесора

Регистри процесора

Управљачки регистри:
AR (адресни регистар меморије): у њега се уписује адреса меморијске локације којој треба приступити
PR (прихватни регистар меморије): сваки податак који треба уписати у меморију мора се претходно сместити у овај регистар. Упис у меморију може се вршити само из овог регистра. Такође, сваки прочитани податак из меморије прво се шаље у PR одакле се даље може користити. Приликом уписа у меморију претходни садржај одговарајуће меморијске локације се уништава (брише се), док се при читању врши копирање садржаја меморијске локације.
BI (бројач инструкција): да би управљачка јединица имала информацију о адреси следеће инструкције која ће се извршавати уведен је овај регистар (програм који управља обрадом налази се у ОМ, а инструкције су смештене у меморијске локације са суксцесивним адресама). После позивања инструкције у управљачку јединицу, садржај бројача инструкција се повећава за 1, односно за дужину позване инструкције.
RI (регистар инструкција): у њега се уписује инструкција и на тај начин она управља извршењем операције
AK (акумулатор): користи се приликом извршавања аритметичких, логичких и других машинских операција. При извршавању неке операције, у АК се налази један од операнада, и у АК се увек смешта резултат добијен по извршењу те операције, при чему се стари садржај АК брише. Неки процесори немају АК већ његову функцију преузимају регистри опште намене.
RU (регистар услова): служи за памћење кодова услова или кодова стања, који представљају информације добијене при извршењу операције. Сваки бит регистра услова назива се индикатор стања и поставља се независно од осталих индикатора сагласно условима које даје излазна реч резултата из АЛЈ. Код неких аутора битови овог регистра се називају заставице (flags), па се и регистар назива флег регистар. Индикатори који се најчешће користе су:
Z – садржај АК нула,
N – садржај АК негативан,
P – садржај АК позитиван,
C – постоји пренос из највише позиције АК,
V – прекорачење капацитета АК, …
RSP (реч стања процесора): садржи битове статусног и управљачког карактера – често је RU саставни део RSP
RMP (регистар маске прекида): служи за селективну дозволу и забрану одређених програмских прекиа
XRi (индексни регистри): један од података који се користи при адресирању налази се у у овим регистрима (адреса по којој се проналази податак у перативној меморији ради извршења неке операције најчешће није само адреса у адресном делу инструкције већ се израчунава на основу више података коришћењем различитих начина адресирања).
BR (базни регистри): такође служе за адресирање
PS (показивач стека): магацин, стек или магацинска меморија представља меморију која се у рачунарима најчешће реализује у оперативној меморији, и то тако да адресе стека расту према нижим адресама меморије. PS се користи за рад са стеком, у њему се чува адреса врха стека, односно прве слободне локације у стеку (локација на коју се уписује податак на стеку)
Остали регистри процесора – поред наведених управљачких регистара у процесору могу постојати и други регистри који су доступни програмеру, као на пример : други АК, додатни аритметички регистри за множење и дељење или за операције са покретним зарезом, посебан регистар за рад са потпрограмима,…
Регистри опште намене: служе за привремено чување података или међурезултата, као базни и индексни регистри, показивачи стека и сл. Савремени процесори садрже више десетина регистара опште намене.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s