Bluetooth

Bluetooth је бежични стандард за размену података између фиксних и мобилних уређаја на малим удаљеностима користећи UHF радио таласе из ISM опсега 2.4 до 2.485 GHz, који омогућава формирање персоналних мрежа. Омогућава повезивање већег броја уређаја, превазилазећи проблеме са синхронизацијом.

Bluetooth ради на фреквенцијама између 2402 и 2480MHz, или 2400 и 2483.5MHz, унутар ISM опсега. Користи frequency-hopping spread spectrum – раширени спектар са скоковитим променама фреквенције. Bluetooth дели податке које треба преносити у пакете и преноси сваки пакет преко једног од 79 bluetooth канала. Сваки канал има ширину од 1MHz. Обично се обави 800 скокова у секунди, при чему се користи Adaptive Frequency-Hopping (AFH) – скокови са прилагодљивим фреквенцијама. Изворно, користила се Gaussian frequency-shift keying (GFSK) модулација (Гаусова фреквентна модулација), али је увођењем Bluetooth 2.0 омогућена и употреба π/4-DQPSK (Differential Quadrature Phase Shift Keying) и 8DPSK модулација између компатибилних уређаја. Уређаји који користе GFSK раде у основном начину рада (basic rate (BR)), док уређаји који користе π/4-DQPSK и 8DPSK раде у побољшаном начину рада (Enhanced Data Rate (EDR)). Због тога BR омогућава брзину преноса од 1Mbit/s, док π/4-DPSK и 8DPSK остварују брзине од 2 и 3Mbit/s.

Bluetooth је пакетни протокол са master-slave структуром. Један master може комуницирати са до седам подређених уређаја. Сви уређаји користе такт master уређаја. Размена пакета је заснована на основном такту трајања 312.5µs. Два такта чине слот трајања 625µs, док два слота чине пар слотова и трају 625µs. У једноставном случају када пакет траје један слот master емитује у парним слотовима и прима у непарним слотовима, док подређени уређаји емитују у непарним слотовима, а примају у парним. Пакети могу бити дужине 1, 3 или 5 слотова, али у свим случајевима пренос главног уређаја почиње у парним слотовима, док пренос подређених уређаја почиње у непарним слотовима.

Master bluetooth уређај може комуницирати са максимално седам уређаја у пиконету (рачунарска мрежа настала користећи bluetooth технологију). Уређаји се могу договорити и променити улоге – да подређени постане надређени.

У било ком тренутку подаци се преносе између надређеног уређаја и једног подређеног уређаја. Master одређује ком подређеном уређају се обраћа, и обично се брзо пребацује са уређаја на уређај.

Класа

Максимална дозвољена снага

домет
(mW) (dBm) (m)
1 100 20 ~100
2 2.5 4 ~10
3 1 0 ~1
4 0.5 -3 ~0.5

Класа 2 се најчешће користи у мобилним уређајима, класа 1 се користи у индустријским објектима.

Верзија bluetooth-а Максимална брзина Максималан домет
3.0 25 Mbit/s
4.0 25 Mbit/s око 60m
5.0 50 Mbit/s око 250m
Advertisements

One thought on “Bluetooth

  1. Повратни пинг: МЕДИЈУМИ СА НЕВОЂЕНИМ ЕМТ – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s