Бежичне комуникације (радио и ТВ дифузија)

Радио дифузија

AM радио емитује на неколико фреквентних опсега. Доделу ових опсега врши ITU (међународна организација за телекомуникације) помоћу својих Радио регулатива, а на националном нивоу телекомуникациона администрација одговарајуће државе у складу са међународним договорима. Доле наведени фреквентни опсези су додељени радио станицама.

Дуги таласи (ДТ), на енглеском long wave (LF) је у опсегу 153-279kHz са ширином канала од 9kHz. Користи се за емитовање радио станица само у Европи, Африци и северној и централној Азији, тзв. ITU област 1

Средњи таласи (СТ), на енглеском medium wave (MF) је у опсегу 526,5-1616,5kHz са ширином канала 9kHz за ITU области 1 и 3, док је за област 2 у опсегу 540-1610kHz са ширином канала од 10kHz. Средњи таласи се интензивно користе за комерцијално емитовање. То је оно што већина људи подразумева под појмом “AM радио”.

Карактеристике преноса средњих таласа

Таласне дужине у овом опсегу су довољно дугачке да зграде и брда не блокирају радио таласе и могу се простирати иза хоризонта пратећи закривљеност Земље – то су „површински таласи“. Практичан пријем површинских таласа простире се на 300-400km.

Средњи таласи се такође могу одбијати од слоја наелектрисаних честица у јоносфери и вратити на Земљу на много већим удаљеностима – то су јоносферски таласи. Домет јоносферских таласа зависи од доба дана, доба године и још неких атмосферских карактеристика.

Кратки таласи (КТ), на енглеском short wave (HF) је од 2,3-26,7MHz подељена у 14 опсега за емитовање. Користе канале ширине 5kHz. За емитовање радио станица користи се углавном AM, остали КТ корисници користе друге верзије AM.

FM радио је начин емитовања радио програма користећи фреквентну модулацију. Фреквентна модулација обезбеђује високо квалитетан звук, тако да се користи за емитовање музичких садржаја. FM радио станице користе VHF фреквенције. Опсег фреквенција додељен за емитовање FM радио станица разликује се од државе до државе, а у нашој земљи протеже се у опсегу од 87,5 до 108MHz. Овај опсег познат је као VHF опсег II.

Фреквентни опсези за радио дифузију предвиђени су за дигитализацију.

ТВ дифузија

За телевизију у нашој земљи намењени су следећи фреквентни опсези:

– 47 – 68MHz (VHF, I опсег) – канали 2,3,4

– 174 – 230MHz (VHF, III опсег) – канали 5-12

– 470 – 862MHz (UHF, IV/V опсег) – канали 21-69

Фреквентни опсег 47-68MHz садржи 3 канала и то од 2. до 4.-ог (ширина канала 7MHz), опсег 174-230Mhz садржи 8 канала и то од 5 до 12-ог (ширина канала 7MHz), док фреквентни опсег 470-862MHz садржи 49 канала и то од 21 до 69-ог (ширина канала 8MHz).

План дигитализације за телевизијске опсеге у нашој земљи обухвата опсеге III и IV.

Типови ЕМТ

Према начину на који радио-таласи стижу од предајника до пријемника разликују се четири типа таласа:

– површински,
– тропосферски,
– јоносферски,
– директни.

Простирање радио-таласа

опсези

Површински

VLF,LF

тропосферски

MF

јоносферски

HF

Директни (земаљски и космички)

VHF,UHF

Директни космички

SHF,EHF

Површински радио-таласи простиру се кроз најниже слојеве атмосфере пратећи кривину Земљине површине. Могу се простирати и кроз воду. Сигнали се шире у свим смеровима од емисионе антене, а интензитет поља на месту пријема зависи од проводности и диелектричне константе тла, као и од радне учестаности. Углавном се користе у опсегу дугих таласа где је могуће реализовати усмерене антене великих димензија. Домет дугих таласа је неколико хиљада km.

Тропосферски таласи могу да се простиру на два начина: директно у правој линији од предајне до пријемне антене или се могу емитовати под углом у горње слојеве тропосфере одакле се рефлектују назад на површину Земље. Први начин ограничава домет сигнала на највише 70 до 80 километара јер захтева да предајна и пријемна антена буду оптички видљиве. Други начин омогућава већи домет.

Јоносферски таласи имају посебан значај у радиофонији. Радио-таласи виших учестаности емитују се у правцу јоносфере одакле се рефлектују назад ка Земљи и тако омогућавају пренос сигнала на већа растојања, и то мањом емисионом снагом. Јоносфера је састављена из четири слоја, чија се висина мења како током 24 часа, тако и током године, па се тако мењају услови простирања ових таласа. За сваки слој постоји тзв. критична учестаност. То је максимална учестаност радио-таласа емитованог са Земље у вертикалном правцу ка јоносфери који ће још увек бити рефлектован назад на Земљу. Ако је радна учестаност предајника већа од критичне учестаности, радио-сигнал неће бити рефлектован, већ ће отићи у космос. У опсегу кратких таласа пропагациони услови омогућавају везе на великим растојањима (чак и глобално), при чему се користи јоносферски талас који је веома нестабилан у времену.

Директни таласи су сигнали врло високе учестаности који се преносе праволинијски од предајне до пријемне антене, што значи да предајник и пријемник (тачније, њихове антене) морају међусобно да буду видљиви. Антене морају бити усмерене једна ка другој. До проблема долази зато што директни радио-таласи ипак нису апсолутно усмерени, те долази до рефлексије таласа од површине Земље и од објеката који се налазе у околини путање усмереног таласа, а делимично и од атмосфере, тако да у пријемну антену стижу директни и рефлектовани таласи због чега је пријемни сигнал мање или више изобличен.

Директни космички таласи користе сателите као релеје те тако изузетно велика површина Земље може да буде покривена радио-сигналом.

UHF, SHF и EHF захтевају оптичку видљивост тако да се простиру помоћу директних таласа.

One thought on “Бежичне комуникације (радио и ТВ дифузија)

  1. Повратни пинг: МЕДИЈУМИ СА НЕВОЂЕНИМ ЕМТ – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s