МУЛТИПЛЕКСНИ ПРЕНОС

Ако желимо да кроз једну линију везе, нпр. упредену парицу, пренесемо више међусобно независних порука то можемо остварити на више начина, а сам поступак преношења више независних сигнала кроз једну линију везе назива се мултиплексни пренос или мултиплексирање. Иако се кроз једну линију везе остварује комуникација између више парова корисника, сваки пар корисника има утисак да располаже сопственим каналом везе, односно да само они користе дату линију везе. Два најчешће коришћена начина мултиплексирања сигнала су:

– мултиплекс са фреквенцијском расподелом канала (фреквентни или фреквенцијски мултиплекс) и
– мултиплекс са временском расподелом канала (временски мултиплекс).

У сваком мултиплексном систему постоји каналски део и линијски део.

Општа шема мултиплексног преноса: К-канала се преносе једном заједничком линијом везе

Општа шема мултиплексног преноса: К-канала се преносе једном заједничком линијом везе (слика преузета са интернета)

Уређаји који се налазе у каналском делу називају се каналски (нпр., каналски појачавач, каналски филтар), а уређаји који се налазе у линијском делу линијски (нпр., линијски појачавач, линијски филтар).

При преносу често се комбинују временски и фреквентни мултиплекс.

МУЛТИПЛЕКС СА ФРЕКВЕНЦИЈСКОМ РАСПОДЕЛОМ КАНАЛА

Фреквентни мултиплекс може се реализовати искључиво као високофреквентни (ВФ) пренос, што значи да сви сигнали поруке морају да се неким поступком модулације преместе из основног (физичког) опсега у више опсеге фреквенција. При томе се сваком сигналу додели по једна ограничена област спектра. То подразумева да пре модулисања спектри преношених сигнала морају бити ограничени, што се постиже пропуштањем сигнала кроз филтар пропусник ниских учестаности. Фреквентно мултиплексни сигнали могу се преносити физичким водовима и радио-релејним системима.

Принцип фреквентног мултиплекса показаћемо на примеру мултиплексирања 3 телефонска сигнала:

фреквентни мултиплекс

фреквентни мултиплекс (слика преузета са интернета)

Спектар телефонског сигнала широк је 3,1KHz и у основном опсегу заузима опсег фреквенција од 0,3kHz до 3,4kHz, али се у телекомуникацијама обично као спектар телефонског сигнала узима 4kHz, и са тим спектром се пројектују сви телекомуникациони системи.

Најпре се сваки канал модулацијом „пренесе“ у одређени фреквентни опсег (сваки канал има другу фреквенцију носиоца, а оне су тако изабране да је разлика између суседних носилаца 4kHz). Тако добијени модулисани сигнали се преносе заједничким водом. Кроз заједнички вод сигнали сва три канала су истовремено присутни, али заузимају различите фреквентне опсеге.

Распоред канала по фреквентној оси у случају мултиплексног преноса назива се план учестаности.

На пријемној страни се из мултиплексног сигнала лако, помоћу филтара пропусника опсега учестаности, издвајају сигнали поруке и прослеђују у одговарајући канал где се обавља демодулација сигнала како би се спектар сваког од њих вратио у физички опсег.

Фреквентни мултиплекс примењује се при преносу свих врста порука: телефонских, телеметријских, радио и телевизијских сигнала и сигнала података. При томе се могу мултиплексирати сигнали различитих врста. Број сигнала који се могу фреквенцијски мултиплексирати у принципу је неограничен: зависи само од фреквентног опсега који је на располагању.

МУЛТИПЛЕКС СА ВРЕМЕНСКОМ РАСПОДЕЛОМ КАНАЛА

Када је сигнал поруке представљен низом импулса (нпр. дигитални сигнали), онда сигнал постоји у одређеним тренуцима времена, а у осталим тренуцима сигнала нема. Идеја временског мултиплекса је да се у тренуцима када на линији нема сигнала дате поруке, кроз линију везе преносе импулси који припадају неком другом информационом сигналу. Додељујући по одређеном редоследу и ритму линију везе једном скупу информационих сигнала омогућава се истовремено преношење више сигнала порука кроз једну линију везе. Уколико је трајање импулса који представљају одмерке знатно краће од периода одмеравања (односно трајање импулса поруке који пролази кроз линију везе знатно краће од периода појављивања импулса исте поруке), могуће је импулсе различитих порука „учешљати“ у једну поворку која се преноси заједничком линијом везе. Принцип временског мултиплексовања сигнала приказан је на слици:

временски мултиплекс

временски мултиплекс (слика преузета са интернета)

На предајној и пријемној страни постоје ротирајуће склопке на крајевима вода које физички спајају одговарајуће парове канала предајника и пријемника у ритму такт импулса. Ове склопке се окрећу синхроно (имају исту брзину) и истофазно (имају исти почетни положај). Канали предајника и пријемника нису непрекидно физички спојени за време везе, већ само у одређеним временским тренуцима, али како је интервал понављања спајања кратак и одвија се великом брзином добија се утисак сталног споја.

На предајној страни ротирајућа склопка се равномерно креће константном кружном брзином и направи пун круг за Т0 секунди (тј. за период одмеравања). Излази из канала се постављају на једнаким угаоним растојањима. Ако има N канала, растојање суседних импулса у временски мултиплексираном сигналу износи Т0/N. Група импулса у којој се налази по један одмерак из сваког канала назива се рам или оквир.

На пријемној страни се из мултиплексираног сигнала помоћу пријемне ротирајуће склопке импулси раздвајају тако да се на улазе канала доводе управо њима припадајући одмерци.

За разлику од фреквентног мултиплекса, у случају временског мултиплекса у посматраном тренутку у датој тачки на линији везе налази само један сигнал поруке. Супротно фреквентном, временски мултиплекс се првенство реализује у основном опсегу учестаности. Уређаји за реализацију временског мултиплекса су једноставнији од уређаја који се користе при фреквентном мултиплексирању сигнала. Поред тога, временски мултиплекс је много мање осетљив на преслушавање.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s