Персонални рачунари

Микроколо, интегрисано коло или чип представља кристал (силицијумску плочицу) на коме је посебним технолошким поступком реализован велики број полупроводничких елемената. Свако микроколо обично представља одређену функционалну целину. Развој технологије интегрисаних кола омогућио је да се у једном микроколу реализује функционално заокружени уређај за обраду података којим управља упамћени програм. Овај уређај је назван микропроцесор јер по својим функцијама и структури у потпуности одговара централном процесору рачунара.

Помоћу микропроцесора може се реализовати микрорачунар опште намене.

%d1%81%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b03-6-%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%ba%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d0%ba%d1%80%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%87%d1%83%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b0

Структура микрорачунара

Персонални рачунар је микрорачунар конструисан тако да на њему може радити само једна особа. Има структуру као и сви микрорачунари.

Персонални рачунар садржи следеће основне блокове: матичну (основну) плочу, тастатуру, миша, монитор, извор за напајање, јединицу диска, јединицу компакт диска… Матична плоча, извор за напајање, јединица диска, јединица компакт диска и картице проширења смештени су у посебно кућиште.

На матичној плочи смештени су: микропроцесор, RAM меморија, ROM меморија са BIOS-ом, кеш меморија и више адаптера (контролера) као што су контролер тастатуре, контролер миша, видео адаптер (видео контролер, графичка картица), контролер меморије, контролер јединице диска, адаптер за серијски прикључак и адаптер за паралелни прикључак.

Неке основне компоненте повезују се помоћу специјалних каблова са конекторима смештеним на задњој страни кућишта. Остале компоненте међусобно се повезују преко системске магистрале помоћу адаптера (контролера) за које на матичној плочи постоје празни конектори за проширења (утичнице за проширења, слотови). Обично за сваки уређај треба имати посебан адаптер. Типични могући адаптери (контролери) су: контролер јединице компакт диска, адаптер за локалну рачунарску мрежу, звучна картица, модем, контролер за DVD уређај, адаптер за дигитални фото-апарат, адаптер за универзалну серијску магистралу (USB адаптер)…

Конфигурација персоналног рачунара

Конфигурација персоналног рачунара

Врло често је системска магистрала „разбијена“ на више магистрала различитих брзина, које повезују одређене типове компоненти. У том случају постоји посебан уређај, контролер магистрале, који прослеђује податке са једне магистрале на другу.

PC магистрале

PC магистрале

Чипсет

На првим матичним плочама које је IBM уграђивао у PC рачунаре налазило се много појединачних чипова за контролу рада рачунара и управљање слотовима за проширења и периферијама (DMA контролер, контролер прекида, генератор такта, системски часовник и др.). Употреба овако великог броја чипова утицала је на цену првобитних матичних плоча.

Развој интегрисане технологије омогућио је да се сви ови чипови интегришу у само неколико интегрисаних кола која добијају име чипсет.

Чипсет (chipset) представља скуп појединачних контролера који остварују везу како између главних делова рачунара, тако и према слотовима за проширења и бројним периферијама. Чипсет је постао један од главних делова матичне плоче, јер од његових могућности умногоме зависе перформансе целог система.

Чипсет контролише проток података између процесора и меморије, утиче на брзину преноса података, одређује карактеристике и брзину слотова за проширења итд.

Чипсет је најважнији део матичне плоче То је скуп чипова који омогућавају и усклађују рад брзог процесора и спорих хардверских уређаја. Састоји се од два чипа:

– MCH (Memory Controller Hub) – познатији као Northbridge (северни мост)

– PCH (Peripheral Controller Hub) – познатији као Southbridge (јужни мост)

Чипсет (слика преузета са интернета)

Чипсет (слика преузета са интернета)

Северни мост је директно повезан на процесор преко предње системске магистрале (FSB) и одговоран је за задатке који захтевају најбоље перформансе. Пошто је прикључен и на главну меморију, често се назива „Меморијски контролер“. На старијим Intel-овим рачунарима, Северни мост се такође звао и спољашњи меморијски контролер (MCH) или интегрисани меморијски контролерски хуб (IMCH) ако је имао интегрисан VG меморијски контролер.

Јужни мост је интегрисано коло на матичној плочи које је задужено за комуникацију између процесора и улазно/излазних уређаја, као и хардвера који не захтевају велику брзину преноса података, попут PCI, паралелних или серијских АТА прикључака и BIOS-а. Због тога се назива „Улазно-излазни контролер“.

Функције су се делиле на процесор, северни мост и јужни мост због тога што је било веома тешко интегрисати све потребне компоненте само на један чип. Како се брзина процесора временом повећавала, настало је уско грло између процесора и матичне плоче због ограничења преноса података између процесора и његове чиипсет подршке. У складу са тим, почевши од AMD Athlon64 серије чипова, почела је да се користи нова архитектура чипова, у којој су неке функције северног и јужног моста премештене на процесор.

Магистрала са предње стране (Front-side bus, FSB)

У рачунарима заснованим на Intel-овим чиповима током ’90-их користио се посебан интерфејс за комуникацију између процесора и меморије, односно Северног моста. Тај интерфејс се називао Магистрала са предње стране.

Код неких рачунара могла је да постоји магистрала са задње стране која повезује процесор са кешом. Ова магистрала и кеш који је повезан са њом су бржи него да се приступа системској меморији (или RAM) преко магистрале са предње стране. Брзина магистрале са предње стране се обично користи као важно мерило перформанси компјутера.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s