Меморија

Главна меморија (оперативна меморија, примарна меморија, интерна меморија) намењена је за привремено памћење података и програма, а сачињена је од полупроводничких бистабилних меморијских елемената. Поред података за обраду и програма, у главној меморији се такође памте међурезултати и коначни резултати обраде.

Главна меморија је део јединице рачунара намењене за памћење података и програма која се назива меморија. Меморију чине главна (оперативна) меморија, кеш-меморија и спољна (масовна) меморија.

Рачунари са упамћеним програмом

Код свих савремених рачунара и програм за решавање неког проблема, састављен од инструкција, и полазни подаци над којима ће се обављати операције, налазе се истовремено у истој главној меморији рачунара.

Управљање процесором помоћу упамћеног процесора

Управљање процесором помоћу упамћеног процесора

Процесор обрађује податке запамћене у главној меморији управљан програмом који је такође запамћен у главној меморији. Овакав принцип реализације уређаја назива се принцип програмског управљања рачунаром, а такви рачунари су – рачунари са упамћеним програмом или рачунари са унутрашњим програмом.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s