Структура рачунарског система

Структуру рачунарског система сам већ приказала у тексту Структура рачунарског система и она приказује све делове рачунарског система, везе међу њима као и њихову функцију. Она такође приказује и две основне компоненте процесора.

Постоји већи број шема које описују структуру рачунарског система, зависно од тога шта се жели том шемом приказати. Углавном се све заснивају на основним функцијама рачунарског система (прикупљање података, памћење података, обрада података и достава резултата обраде кориснику), и само назначавају смер кретања података. Због тога вам представљам још једну шему која приказује мало другачији поглед на рачунарски систем.

структура рачунарског система

структура рачунарског система

Уочимо да се овде појављује спрежни систем који служи да обезбеди пренос података између компоненти рачунарског система (првенствено између централног процесора и главне меморије). Поред спрежног система постоји и улазно/излазни подсистем који служи да повеже периферне уређаје (спољне меморије, уређаје за везу са корисником (улазни и излазни уређаји) и уређаје за даљински пренос (комуникациони уређаји) ) преко спрежног система са процесором и меморијом.

У току ове школске године рачунарски систем проучаваћемо управо пратећи ову шему!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s