Модулација

Модулација се дефинише као процес комбиновања улазног сигнала m(t) и носиоца чија је фреквенција fC са циљем да се генерише сигнал s(t) чији је пропусни опсег (обично) центриран око fC. Модулација сигнала се уводи зато што се при директном преносу сигнала, односно при преносу сигнала у његовом основном опсегу, јавља велико слабљење. Процесом модулације врши се померање фреквентног опсега у подручје високих фреквенција, а пренос високофреквентних сигнала је отпорнији на слабљење. Основни сигнал који се преноси (m(t)) мења неку од битних карактеристика носећег сигнала и назива се модулишући сигнал. Сигнал који се преноси са пријемника, а који се састоји од носећег сигнала са утиснутим основним (модулишућим) сигналом се назива модулисани сигнал (s(t)). Модулатор je уређај у коме се одвија модулација, односно у коме се сигнал m(t) утискује у сигнал носиоца како би се добио сигнал s(t). Демодулатор или детектор је уређај у коме се врши демодулација, односно који из модулисаног сигнала извлачи сигнал m(t).

Носећи сигнал (носилац) има високу фреквенцију и може се представити каоuvfгде је:

UVF – амплитуда носећег сигнала
Ω – кружна фреквенција носећег сигнала
φVF – почетна фаза носећег сигнала

Основни (модулишући) сигнал може да мења амплитуду, фазу или фреквенцију носиоца, па тако имамо:

амплитудну модулацију (AM) код које постоји промена амплитуде носиоца у складу са променама основног (модулишућег) сигнала.
фреквентну модулацију (FM) код које постоји промена фреквенције носиоца у складу са променама основног (модулишућег) сигнала.
фазну модулацију (PM) код које постоји промена фазе носиоца у складу са променама основног (модулишућег) сигнала. Доказано је да су FM и PM сигнали слични по облику, а фреквентно модулисан сигнал се много лакше добија, тако да се најчешће и користе само амплитудна и фреквентна модулација.

модулација

модулација

На пријемној страни врши се демодулација, односно из модулисаног сигнала извлачи се нискофреквентни сигнал записан у промени амплитуде или фреквенцији носиоца. Тај добијени нискофреквентни сигнал представља сигнал информације.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s