Дефиниција рачунарске графике и мултимедије

Рачунарска графика

Рачунарска графика (computer graphics) представља софтверске и хардверске технологије које се користе у рачунарским системима за креирање, мењање и приказивање слика меморисаних у дигиталном облику. Рачунарска графика је поље визуелног рачунарства у којем се помоћу рачунара ствара слика, или се мења и подешава слика из стварног света.

Мултимедија

Мултимедија представља интеграцију различитих медијских елемената који су у основи самостални садржаји. Мултимедија је информација представљена или сачувана као комбинација текста, графике, звука, анимације и видеа који су обједињени помоћу рачунара. То су апликације и документи побољшани додавањем звука, анимације или видеа. У најширем смислу мултимедија представља програмску подршку која корисницима омогућава приступ овим медијима.

Код интерактивне мултимедије корисницима је омогућена контрола над апликацијом, а ако је додата структура хипервеза онда се ради о тзв. хипермедији.

За представљање података који по својој природи нису дигитални, или јесу али нису нумерички користе се различите врсте кодовања. Тако је за приказивање алфанумеричких података (слова, цифре, интерпункцијски и још неки специјални знаци) развијен већи број кодова од који се најчешће користи ASCII који је развијен за енглеско говорно подручје и UNICODE развијен за све остале језике. О представљању алфанумеричких података писала сам у тексту Представљање ненумеричких података.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s