Рачунарске комуникације

Рачунарска комуникација је комуникација остварена помоћу рачунара. Комуникација између рачунара представља размену података између њих. Да би рачунар могао да комуницира са другим рачунаром потребно је да постоји:
– Комуникациони медијум
– Комуникациони уређај
– Комуникациони софтвер

Комуникациони медијум

Комуникациони медијум служи за пренос сигнала тј. података између рачунара. Може бити кабловски и бежични. Од комуникационог медијума зависи брзина и квалитет преноса података, а такође и максимална удаљеност повезаних рачунара. Брзина преноса података мери се бројем битова у секунди (Kbps, Mbps, Gbps)

Кабловски комуникациони медијум омогућава већу безбедност и брзину у односу
на бежични пренос.

Врсте каблова:
– Кабл са упреденим парицама
– Коаксијални кабл
– Оптички кабл

Кабл са упреденим парицама
Упредена парица је пар изолованих бакарних жица обмотаних једна око друге. Могу бити са или без заштитног омотача (UTP и STP). Најпознатији пример упредене парице је телефонски кабл. Ово је најјефтинији начин повезивања рачунара, али је осетљив на сметње.

упредена парица

упредена парица

Коаксијални кабл

Састоји се од дебље бакарне жице око које се налази PVC изолација, затим метална мрежица и на крају спољашњи заштитни омотач. Жица у средини је проводник сигнала. Заштитна мрежица служи као уземљење тј. апсорбује електромагнетне сметње. Омогућава повезивање до неколико стотина метара.

коаксијални кабл

коаксијални кабл

Оптички кабл
Кабл од оптичких влакана. Оптичко влакно представља језгро које преноси податке. Око тог језгра постоји „изолациони део“ који не преноси податке, а кабл садржи спољашњи заштитни PVC омотач који представља заштиту СВИХ оптичких влакана у каблу од сметњи. Оптички каблови обезбеђују велику брзину преноса и пренос података на великим удаљеностима.

оптички кабл

оптички кабл

Бежични пренос података (wireless)

Пренос IR (инфра црвеним зрацима) користи се за мале удаљености, односно уређаји морају да буду у непосредној близини, један поред другог да би се остварила комуникација и пренос података.

Пренос ласерским зрацима такође се користи за мале удаљености

Радио таласи
Емитовање сигнала на једној или више фреквенција радио таласа (Wi-fi, Bluetooth…) Често кориштени преноси података, не захтевају оптичку видљивост, али је домет радио сигнала ограничен. Wi-fi пренос се најчешће користи за остваривање локалне мреже, док се bluetooth користи за повезивање хардверских компоненти (миш, тастатура, слушалице…) на рачунар, као и за размену података између два уређаја (са мобилног телефона на рачунар и сл.)

Сателитски пренос користи се за велике удаљености, комуникација се остварује преко сателита који служи као посредник у преносу података.

сателитски пренос

сателитски пренос

Микроталаси – комуникација се остварује помоћу микроталасног линка. Остварују се велике брзине преноса, али је домет ограничен оптичком видљивошћу микроталасних антена.

Комуникациони уређај

Комуникациони уређај је уређај на који се повезује комуникациони медијум. Садржи прикључке за мрежне каблове или антену уколико је у питању бежични пренос. Може бити у склопу рачунара – у облику картице (модем, мрежна картица) или самосталан (рутер, swich, hub, gateway)

Модем врши конверзију дигиталних у аналогне сигнале (модулација) и обрнуто (демодулација), како би се дигитални сигнал из рачунара превео на аналогни облик ради преноса телефонском линијом. У почетку су постојале две варијанте модема: екстерни и интерни, али временом су остали у функцији само интерни – уграђени у рачунар (попут мрежне картице). Брзине преноса су ограничене физичким особинама телефонског кабла и максималне брзине износе 56Kbps.

модем

модем

Мрежна картица може бити интегрисана у матичну плочу, неинтегрисана или PCMCIA (за notebook рачунаре), а обезбеђује прикључивање на UTP, односно мрежни кабл, чиме рачунар аутоматски бива прикључен на локалну мрежу или у, у случају кућних рачунара, преко рутера, на интернет.

мрежна картица

мрежна картица

Иако модем и мрежна картица изгледају слично, принцип рада и улога у рачунарским комуникацијама су потпуно другачији, а и сами каблови који се на њих прикључују су различити!

Hub спаја више уређаја и тако прави мрежу између два или више рачунара. Он обезбеђује повезивање више рачунара чиме се смањује број потребних каблова за њихово повезивање. Спада у групу пасивних уређаја зато што примљену поруку са једног рачунара шаље СВИМ рачунарима у мрежи.

hub

hub

Switch спаја више рачунара у мрежу и управља протоком података. За разлику од hub-а он препознаје адресу одредишта тако да примљену поруку са једног рачунара шаље само одредишном рачунару.

switch

switch

Рутер повезује две различите мреже и прослеђује податке са једне на другу мрежу. Он обавља тзв. рутирање IP адреса.

рутер

рутер

На слици је приказан бежични рутер, који омогућава повезивање локалне кабловске мреже и бежичне мреже.

Gateway повезује две рачунарске мреже које користе различити комуникациони протокол.

gateway

gateway

Firewall је уређај који има улогу да спречи непрописни пренос података преко мреже. Може бити део неког другог комуникационог уређаја.

firewall

firewall

Комуникациони софтвер

Комуникациони софтвер ћине сви програми који омогућују употребу комуникационих уређаја и управљање њима. Постоје две врсте комуникационог софтвера:
Системски, без кога комуникациони уређаји не могу да раде (нпр. драјвери комуникационих уређаја, мрежни оперативни системи за сервере и сл.)

Апликативни софтвер који омогућава разне аспекте употребе рачунарске мреже (web browseri, e-mail програми, VOIP и IM програми, програми за размену датотека…)

све слике су преузете са интернета

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s