Дигитални пренос података

Без обзира на врсту, сложеност или начин грађе, свака рачунарска мрежа има исту основну функцију: пренос података између два физички одвојена места. Информације у рачунарима памте се у бинарном (дигиталном) облику па се у рачунарским мрежама одвија дигитални пренос података.

Постоје две основне врсте дигиталног преноса података: серијски и паралелни.

Слика 1. Врсте преноса с обзиром на ширину кодне речи

Слика 1. Врсте преноса с обзиром на ширину кодне речи

Код серијског преноса података постоји само један канал за пренос података, док их код паралелног има више (n=8,16, 32,…, k*8). Пошто паралелни пренос има више канала за пренос података, и брзина преноса код паралелног преноса је већа него код серијског јер паралелни пренос пропушта више податка у јединици времена у односу на серијски. Међутим, паралелни пренос је скупљи, па се користи само за пренос на малим удаљеностима, реда до неколико метара. Проблем код паралелног преноса је и интерференција између канала (међусобни утицај суседних и несуседних канала преноса). Број канала код паралелног преноса n је дељив са 8, зато што се информације углавном обрађују на нивоу бајта.

Код серијског преноса, који је углавном и заступљен у рачунарским мрежама разликујемо синхрони серијски и асинхрони серијски пренос података.

Код синхроног преноса већи број бајтова шаље се истовремено (односно, редом један иза другог) у тзв. блоковима или пакетима који су фиксне дужине (нпр. 512 бајта). Сви бајтови који чине блок се разлажу у серију битова и шаљу један за другим, фиксном брзином, без пауза између бајтова. Блокови се такође шаљу један за другим, али се између свака два блока шаље специјални знак за синхронизацију (SYNC), који није саставни део блока и не садржи корисну информацију, а чија је једина сврха да осигура синхронизацију преноса блокова између пошиљаоца и примаоца. Код асинхроног преноса за сваки појединачни бајт шаљу се старт и стоп бит који најављују почетак, односно завршетак преноса.

Слика 2. Синхрони (а) и асинхрони (б) пренос података

Синхрони пренос је ефикаснији, јер се код асинхроног преноса фактички врши синхронизација сваког елементарног податка појединачно, чиме се губи пуно времена. Међутим, асинхрони пренос је много практичнији када се преносе мале количине података, при чему је тачан размак између појединих карактера потпуно непредвидив (нпр. пренос карактера са тастатуре). Асинхрони пренос се најчешће користи за пренос података између рачунара и пратеће рачунарске опреме, док се за пренос података између рачунара претежно користи синхрони пренос.

Врсте комуникација према смеру слања података

Следећа подела типова преноса се односи на смер којим се подаци шаљу, односно примају кроз комуникациони канал, у једном тренутку. Тако се разликују три типа преноса:
– једносмерни (simplex)
– наизменично двосмерни или полудуплекс (half-duplex)
– истовремено двосмерни (full-duplex)

Код једносмерног типа преноса информација се може преносити само у једном смеру. Уређај A само шаље, док уређај B само прима податке. Класични пример simplex комуникације су TV и радио системи.

Код наизменично двосмерног преноса, могуће је информацију пренети у оба смера, али не у истом тренутку. Када A шаље податке, не може их у исто време и примати. Исто вреди и за B. Као пример се може навести “Воки-Токи” комуникација.

Двосмерна комуникација омогућава да тачке A и B у исто време могу и примати и слати податке (класични пример су телефонски системи). У рачунарским мрежама се углавном користи двосмерна комуникација.

Слика 3. Типови комуникације у односу на смер преноса података

Слика 3. Типови комуникације у односу на смер преноса података

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s