Рачунарске мреже – увод

Најједноставнију рачунарску мрежу чине два рачунара која су повезана каблом, што им омогућава да заједнички користе податке. Рачунарске мреже су се развиле из потребе сталног заједничког коришћења информација. Рачунари су моћни зато што могу да обрађују огромне количине података врло брзо. Све до настанка рачунарских мрежа озбиљан недостатак рачунарских мрежа је био немогућност ефикасног дељења података са другим рачунарима и корисницима. Корисници су морали документе путем неког преносног медијума (дискета, CD-ROM, DVD, флеш меморија) преносити на други рачунар, извршити одговарајуће измене и на исти начин вратити на почетни рачунар. Овакав начин рада познат је као „рад у самосталном окружењу”.

Самостално окружење

слика 1. Самостално окружење

Када би рачунар са слике 1. повезали са другим рачунарима и уређајима, тада би он могао да дели податке са другим рачунарима и да користи на пример, заједнички штампач. Овај начин повезивања рачунара и других уређаја назива се рачунарска мрежа, а концепт заједничког коришћења ресурса – умрежавање (слика 2.).

Једноставна рачунарска мрежа

слика 2. Једноставна рачунарска мрежа

Умрежавање повећава ефикасност и смањује трошкове. Ове две ствари рачунарске мреже постижу на три основна начина: заједничким коришћењем информација (података), заједничким коришћењем хардвера и софтвера и централизованом администрацијом и подршком.

1. Заједничко коришћење информација (података)

Могућност брзог и јефтиног заједничког коришћења информација једна је од најпопуларнијих употреба мрежне технологије. Најједноставнији начин заједничког коришћења података је да на неком рачунару (серверу) постоји фолдер коме СВИ остали рачунари имају приступ. Сви фајлови у том фолдеру доступни су свима (евентуално се, по потреби, може ограничити да ли и ко има право да мења/брише те фајлове). Разни спискови, статистички подаци, цртежи, фотографије могу бити смештени у тај фолдер (или више њих) и доступни свима!

2. Заједничко коришћење хардвера и софтвера

Заједничко коришћење хардвера: Пре појаве рачунарских мрежа, било је неопходно да сваки корисник има свој штампач, плотер и друге периферијске уређаје. Једини начин да више корисника користи исти штампач је био да наизменично користе рачунар са којим је тај штампач повезан. На слици 3. приказан је типичан самосталан рад са штампачем.

Штампач у самосталном окружењу

слика 3. Штампач у самосталном окружењу

Појава мрежа је отворила могућност да више корисника истовремено користи заједничке информације, али и периферијске уређаје. Уколико је штампач неопходан већем броју корисника који су у мрежи, сви могу да користе заједнички мрежни штампач. На слици 4. приказано је типично мрежно окружење у коме пет радних станица користи исти штампач.

Заједничко коришћење штампача у мрежном окружењу

Слика 4. Заједничко коришћење штампача у мрежном окружењу

Заједничко коришћење софтвера: Постоји могућност покретања софтвера инсталираног на другом рачунару. Пример су Google документи и Microsoft office online.

3. Централизовање администрације и подршке

Када су рачунари умрежени, то значајно поједностављује и њихову подршку. Углавном сви рачунари (осим сервера) имају исту (или врло сличну) конфигурацију, користе исте програме, тако да је одржавање поједностављено. Осим хардверских кварова, већина софтверских „захвата“ може се обавити и са сервера путем Remote Desktop Control.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s