Како деинсталирати системске апликације на паметном телефону/таблету

Врло често чујем констатацију „Пун ми телефон апликација које не користим а не могу их деинсталирати„. То заиста може бити јако незгодно, нарочито ако имате мало меморије, и немате меморијску картицу.

На мобилним уређајима постоје системски уграђене апликације, и њих заиста не можете деинсталирати. Све оне које сте ви инсталирали путем гугл продавнице – врло лако можете деинсталирати. Али, и за системске апликације постоји решење.

Најпре треба отићи на подешавања (settings), па одабрати опцију меморија (memory или storage). Добијете отприлике овакав прозор:

Овде је приказано заузеће меморије. (Ако имате уграђену меморијску картицу, њено заузеће биће приказано испод унутрашње меморије, на сличан начин). Код неких уређаја постоји опција Коришћени простор, па унутар ње апликације. Потребно је одабрати опцију Апликације (подаци апликација и медијски садржај) (Apps (app data & media content)). Добија се отприлике следећи изглед прозора:

На овом прозору има неколико „картица“, ако није одабрана картица СВЕ, треба је одабрати. У списку апликација пронаћи апликацију коју желите да деинсталирате. Кликнути на њу. Добијате следећи прозор:

За системске апликације нуде се три могућности:

  • принудно заустави – ако из било ког разлога желите да је зауставите (ово је слично као убијање процеса на рачунару)
  • деинсталирај ажурирања – враћа апликацију на фабричка подешавања
  • онемогући – ово је она опција која вам треба. На овај начин апликација се враћа на фабричка подешавања, обришу се сви подаци (тако да се простор са 120MB смањи на неколико MB), и оно што је још важније – ова апликација се више не приказује у списку инсталираних апликација на вашем мобилном уређају!

Код неких апликација нуди се могућност да бирате да ли да се приказују обавештења о онемогућеним апликацијама или не. Мислим да је боље искључити ову могућност.

Уколико имате меморијску картицу код неких апликација нуди вам се могућност да апликацију пребаците на картицу. Можда је боље приликом инсталације, ако постоји могућност, одабрати да се покреће са картице. На тај начин се смањује заузеће унутрашње меморије (и убрзава рад уређаја), али се смањује простор на картици за слике, музику…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s