Google Drive

Google Диск (Google Drive) је облак, у коме вам Google бесплатно даје 15GB простора за чување фајлова и заједнички рад са другим корисницима. Сви који имају отворен налог на гмејлу аутоматски добијају приступ свим гугловим сервисима, укључујући и Гугл диск. Простор од 15GB обједињује простор за мејлове, слике и за Гугл диск и то на следећи начин:
Google диск – омогућава складиштење фајлова. Ти фајлови могу бити аплоудовани са рачунара/таблета/паметног телефона (фајлови свих формата); и могу бити креирани помоћу Гуглових Докумената, Табела и Презентација, при чему ови фајлови не троше простор од 15GB
Gmail – сви мејлови, као и прилози које шаљете и примате троше простор од 15GB. Остварена је интеграција гмејла и гугл диска, тако да је могуће слати прилоге у мејлу директно са гугл диска!
Google слике – све слике отпремљене са опцијом „високи квалитет“ не троше меморијски простор од 15GB (већина мобилних телефона и фотоапарата, сви који имају резолуцију мању од 16 мегапиксела, праве слике које се уклапају у ова подешавања!). Слике отпремљене са опцијом „слике оригиналног квалитета“ (сви апарати који имају резолуцију већу од 16 мегапиксела) троше меморијски простор од 15GB.
Дељење појединачних фајлова и фолдера је лако и једноставно, уз добру контролу права приступа.
Гугл диску може се приступити из претраживача, из програма који се инсталира на рачунар (важи за виндовс, линукс још није подржан), и из апликације на таблету/паметном телефону (велики број паметних телефона и таблета има системски уграђену већину Гуглових сервиса, па тако и Гугл диск; ако није системски инсталиран – лако се инсталира из Гугл плеј продавнице). Подаци за приступ су исти као за гмејл!
Ако често тражите по документима Google Диск има добру претрагу. На врху прозора налази се поље за претрагу, и ви можете тражити документа по најразличитијим параметрима и филтерима.
Google Диск има уграђене моћне прегледаче, који су у стању да прикажу готово све распрострањене формате докумената и слика.
У Google Диску постоји препознавање текста на сликама, тј. на скенираним страницама.

С обзиром на чињеницу да већина паметних телефона и таблета системски инсталира гуглове апликације већина корисника их користи. Згодно је подесити аутоматску синхронизацију слика, тако да се све слике које направите вашим телефоном аутоматски шаљу на Гугл слике. Поред тога, згодно је подесити да се у Гугл диску приказују слике из Гугл слика. У том случају могуће је слике разврставати по фолдерима, па затим те фолдере делити са пријатељима, или у Гугл сликама правити албуме, па те албуме делити са пријатељима. Ако се слике обришу са Гугл диска (унутар фолдера Google фото) оне се трајно обришу. Ако се слике обришу из албума, оне се не бришу са диска, и даље су присутне у Гугл сликама.

Када отворимо Гугл диск, отвара се прозор као на слици:

slika16

Елементи прозора су:

  • навигациони мени – кликом на било коју ставку менија у десном (великом) делу прозора приказује се садржај жељеног фолдера; најпре се наводе фолдери (означен је фолдер Google фото, јер је то системски фолдер. Ако сте чекирали опцију да се у Гугл диску приказују слике из Гугл слика – оне ће бити приказане у овом фолдеру), а испод њих фајлови. Обележени фолдер (тренутно отворени у десном делу прозора) обележен је црвеном бојом (на слици је то фолдер My Drive – он се аутоматски отвара кад се отвори Гугл диск). Отварање фолдера обавља се једним кликом у навигационом менију и двоструким кликом на иконицу/име фолдера у десном делу прозора
  • путања до тренутно отвореног фолдера – приказује путању до фолдера чији је садржај приказан у десном делу прозора (кликом на стрелицу поред имена фолдера (My Drive) и одавде се може вршити кретање кроз фолдере)
  • мени – садржај и изглед ових иконица зависи од изабраног фајла/фолдера
  • главни део прозора (где су приказани фајлови и фолдери) – кликом на иконицу у овом делу прозора фајл/фолдер се само селектује (мењају се иконице у менију), а за отварање потребан је двоструки клик

Дељење фолдера

Да би се направио фолдер на Гугл диску, потребно је на левој страни екрана кликнути на црвено дугме New:

slika1
Након клика на дугме New, у менију који се отвара, треба одабрати опцију Folder, уписати име фолдера (razne slike) и кликнути на плаво дугме create:

slika2 slika15

Након тога бићете позиционирани у фолдер razne slike што можете видети у навигационом менију и у путањи до тренутно отвореног фолдера:

slika3
slika4

Након што смо направили фолдер (и сместили у њега фајлове које желимо да делимо), потребно је кликнути на иконицу за дељење: slika17. Отвара се следећи прозор:

slika5

Уношењем мејл адресе пријатеља и подешавањем опција (да ли може само гледати или и мењати садржај фолдера) и кликом на дугме Done шаље се мејл са линком ка фолдеру. Кликом на ланац поред текста Get shareable link добијате линк који можете ископирати и делити у поруци или на фејсбуку…

Дељење албума слика

Ако сте на вашем паметном телефону/таблету подесили опцију аутоматске синхронизације слика са Гугл слике све слике биће смештене на Гугл слике (и у фолдеру Гугл фото, ако сте тако подесили). У Гугл сликама организација слика је по датуму креирања фотографија, али их ви можете организовати и по албумима (и касније те албуме делити са пријатељима). Најпре је потребно отићи на Гугл слике, где ће слике бити приказане од последње креиране па уназад. Да бисте направили албум потребно је кликнути на дугме +:

slika7

Нуде вам се две опције:

slika8

  • албум – правите албум, а опције дељења можете и накнадно подесити
  • дељени албум – правите албум коме одмах дефинишете опције дељења

Креирање албума:

Након што сте одабрали опцију Албум, отвара се прозор са сликама. Да би сте убацили слике у албум потребно је само кликнути на жељене слике (оне постају чекиране) и у врху прозора приказује се колико сте слика одабрали. Кад сте одабрали све слике кликнете на дугме Готово.

slika9

Сада треба уписати име албума, на месту текста Ненасловљено треба уписати име албума, нпр. za deljenje.

slika10

Дељење албума:

Да бисте овај албум поделили са пријатељима треба кликнути на иконицу за дељење:

slika6

Отвара се прозор

slika11

који вам нуди могућност дељења преко друштвених мрежа или копирањем линка. Поред тога, можете дефинисати и да ли пријатељи са којима делите албум могу да додају слике у албум (опција подешена на слици) или не.

Креирање дељеног албума:

Након што сте одабрали опцију Дељени албум отвара се прозор са сликама. Слично као и у претходном случају, да бисмо слике додали у албум, потребно је кликнути на жељене слике, при чему оне постану чекиране и у врху прозора приказује се бој одабраних слика:

slika12

Када су све слике одабране, треба кликнути на дугме Направи чиме се отвара нови прозор:

slika13

Уместо текста Ненасловљено треба уписати назив албума (рецимо Дељени албум). Након тога треба кликнути на дугме Дели. Отвара се нови прозор:

slika14

И овде је могуће делити албум на друштвеним мрежама, избором одговарајуће опције, или ископирати линк па га слати пријатељима у поруци. Може се подесити и да ли пријатељи са којима делите албум могу да додају слике у албум или не (на слици је подешена та опција). Кликом на дугме Готово албум је направљен и подељен са пријатељима.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s