Dropbox

Дропбокс – мој фаворит.
Дропбокс је мрежни сервис за синхронизацију датотека (фајлова) између више уређаја (истог корисника!): кућни рачунар, рачунар на послу, таблет, паметни телефон…
То је складиште на мрежи у које се пакују фајлови којима корисник може приступити са било ког места: или преко претраживача (фајерфокс, хром…) или преко инсталираног програма, који сам обавља синхронизацију! Подршка је одлична за све системе: линукс, виндовс, андроид…  Бесплатан је и нуди 2GB простора. Тај простор се може повећати до 5GB, позивањем пријатеља да користе дропбокс. Уз доплату од 9,99$ месечно добија се 1ТB!

Потребно је отићи на њихов веб-сајт и отворити налог (потребна је само мејл адреса на коју стиже линк за верификацију, односно активацију). Након тога је потребно скинути инсталацију, инсталирати (као и било који други програм на датом систему) – приликом инсталације користити податке које сте дефинисали приликом отварања налога. И то је то. Ако на андроид уређају није системски инсталиран Dropbox лако се проналази у гугл плеј продавници и одатле инсталира. Приликом инсталације најједноставније је као фолдер за синхронизацију користити понуђени (Dropbox), али за напредније кориснике може се користити и неки други фолдер. Након завршене инсталације, у системској касети се појављује иконица дропбокса која вам даје сигнализацију да ли се врши синхронизација са сервером или је стање у дропбокс фолдеру на уређају идентично као стање на серверу!

Принцип рада је следећи: сви фајлови које се „убаце“ у фолдер Dropbox (или неки од његових подфолдера) аутоматски се шаљу на сервер. Када се покрене други рачунар на коме је Дропбокс инсталиран и подешен за употребу вашег налога, он ће сам, аутоматски, синхронизовати фолдер Dropbox на том рачунару са сервером. На мобилним уређајима згодно је подесити опцију аутоматске синхронизације фотографија, тако да се све фотографије које направите вашим паметним телефоном аутоматски пребацују на сервер Dropbox (фолдер Camera Uploads), а касније и на ваш кућни рачунар!
Ако желите некоме послати већи број фајлова потребно је у Dropbox фолдеру дефинисати фолдер који ћете делити са вашим пријатељем. Фолдер можете направити и на рачунару, као што и иначе правите нове фолдере (тај фолдер МОРА бити унутар фолдера Dropbox), али подешавање дељења мора се обављати из претраживача (то је нека врста контролне табле вашег Dropbox налога). Улогујете се на Dropbox веб-сајт. Са леве стране постоји списак опција – потребно је одабрати опцију Sharing.

У новоотвореном прозору треба кликнути на дугме New Shared Folder.

image

Након тога отвара се прозор који нуди две опције:
I’d like to create and share a new folder – могуће је и из ове контролне табле направити жељени фолдер.
I’d like to share an existing folder – уколико сте већ направили фолдер на рачунару онда ћете користити ову опцију

1) креирање новог фолдера

Ако сте се одлучили за прву опцију (обележите је и кликнете на дугме next), у следећем прозору треба дати име новом фолдеру (ја сам га назвала „име“)

Након још једног next треба уписати мејл адресу пријатеља са којим желите да делите фолдер, подесити да ли он може мењати садржај фолдера или само да га гледа, евентулно написати пратећу поруку и послати му позив кликом на дугме „Share folder“.

На овај начин, ако ваш пријатељ нема дропбокс, он добија „позивницу“ за креирање налога, а ви добијате додатни простор на серверу. Уколико сте подесили да ваш пријатељ може да мења садржај он добија нови фолдер унутар свог Dropbox фолдера у који може смештати фајлове које ви касније можете преузети. Ово је згодан начин за тимски рад у склопу неког пројекта – сви чланови тима имају дропбокс и један заједнички фолдер. Све промене које било који члан тима направи у фајловима (табеле, докумменти, презентације … ) унутар тог заједничког фолдера „одмах“ су видљиве свим члановима тима.

Напомена: Уколико је величина фајлова који се са рачунара шаљу на сервер велика (нпр. неки видео запис) потребно је дуже времена да се оне и пребаце на сервер (то зависи од брзине аплоада коју вам је обезбедио ваш провајдер (брзина се даје кроз две вредности у облику даунлоад/аплоад – први број је већи и то је брзина даунлоада, односно брзина којом се фајлови преузимају са интернета; други број је мањи и то је брзина аплоада, односно брзина којом се ваши подаци шаљу на интернет!) )

2) дељење постојећег фолдера

Уколико желите да делите већ постојећи фолдер потребно је из списка опција са леве стране одабрати Files

image

Претпоставимо да желите да делите фолдер по имену 1. У списку фајлова, који добијете кликом на опцију Files, појављује се и овај фолдер. Потребно је кликнути у траци са именом фолдера 1, са десне стране, на месту црвеног квадрата на слици:
image

Појављују се две могућности:
image

invite people to collaborate – представља позив за отварање налога на дропбоксу, а то сам већ објаснила код дељења новоформираног фолдера
send link – представља слање линка ка фолдеру људима који немају дропбокс. Кликните. Отвара се нови прозор:
image

Могуће је послати мејл пријатељу са линком до фолдера или ископирати линк па га послати пријатељу у поруци…

3) Дељење слика

Уколико желите делити само слике пожељно је користити фолдер Photos (то је системски фолдер унутар Dropbox фолдера који служи за размену фотографија). Када се тај фолдер дели са неким ко нема дропбокс он може прегледати слике у претраживачу и преузети (цео фолдер или појединачне фотографије, по жељи). Слично се могу делити и појединачни фајлови разних формата – пошаље се линк ка фајлу а ваш пријатељ затим може преузети фајл на свој рачунар!
Фотографије се могу организовати и по албумима и затим делити албуме!

One thought on “Dropbox

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s