клауд или облак

Шта очекивати од ај-ти стручњака који на молбу „Ако имаш тај фајл на клауду пошаљи ми линк“ одговара „Немам клауд, имам на ДВД-ју“? Већина вас користи неки од клауда, а да нисте ни свесни тога, али за некога коме је то струка оправдања за незнање нема!
Имате паметан телефон (таблет)/андроид? Имате подешену опцију да се аутоматски чувају резервне копије фотографија, обично на Гугл слике? А шта је то Гугл слике? То је један клауд!

А шта је то клауд? Буквалан превод на српски гласи „облак“. У смислу горе написаног тај „облак“ представља рачунар негде тамо у свету коме имате приступ. У ствари, ви имате приступ једном фолдеру/директоријуму на хард диску тог рачунара. Величину тог фолдера одређује „власник“ рачунара (рецимо компанија Гугл) и зависи од тога да ли приступ том фолдеру плаћате или не. Предност ових фолдера „у облаку“ је што им се може приступити са било ког уређаја који је повезан на интернет: и рачунар, и паметан телефон, и таблет. Уколико избришете податке са једног од ових уређаја, они, ипак, остају сачувани на том фолдеру „у облаку“ одакле их можете поново преузети! Са друге стране, све податке са облака можете делити са људима до којих вам је стало.
За обичног корисника постоји апликација на његовом рачунару/телефону/таблету која му омогућава приступ подацима у облаку. Где се тај облак физички налази и како се врши размена података између његовог уређаја и тог тамо рачунара – њему није важно. Зато се и развијају апликације, нарочито на телефонима/таблетима које омогућавају лак приступ већем броју облака.

Неки од система у облаку су:
– мејл сервиси: Gmail, Yahoo, Outlook
– чување фотографија: Flickr, Picasa – сада промењена у гугл слике, Instagram
– чување видео записа: YouTube
– рад са онлајн апликацијама: Google Docs, Office online
– складиштење различитих типова података – нека врста хард диска „у облаку“: dropbox, Google Drive, Apple iCloud, Microsoft SkyDrive, SugarSуnc
Да не заборавимо, ту је и Теленоров capture и други његови сервиси, који нису ништа друго него облак 😉

Покушаћу кроз неколико наредних текстова да мало детаљније објасним сваки од њих, како бисмо могли да одговоримо на питање „како размењивати слике?“

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s