Audacity – инсталација

За обраду звука користићемо програм Audacity.

Инсталација за овај програм може се скинути са адресе Audacity 2.2.2 installer. Приликом инсталације постоји могућност избора језика, а један од наведених језика је и Српски. Сва даља упутства биће објашњена на инсталираном српском окружењу овог програма. Ова инсталација намењена је за све верзије Windows-а: Windows Vista/Windows 7/Windows 8/Windows 10

Детаљно упутство (на енглеском) може се пронаћи на адреси: Audacity Manual Contents

За успешан рад са овим програмом потребно је инсталирати још неке додатне програме и библиотеке:

LADSPA plug-ins 0.4.15 installer – додаци за програм Audacity

Plug-Ins  – додатни ефекти и филтери

LAME MP3 encoder – омогућава извоз (снимање) у mp3 формат (ово је неопходно инсталирати да би могли извозити аудио записе у mp3 формат). Након инсталирања програма Audacity, пре првог покретања потребно је инсталирати LAME кодер. Процес инсталације јако кратко траје, важно је само да се не мења подразумевана локација на којој се инсталира овај кодер!

Након што је инсталација овог кодера завршена, може се покренути програм Audacity, а за снимање фајлова у mp3 формату потребно је извршити извоз (export): Датотека>Извези, па одабрати одговарајућу опцију (.mp3)

FFmpeg import/export library – омогућава увоз и извоз већег броја додатних аудио формата: AC3, AMR(NB), M4A and WMA; као и увоз аудио сигнала из видео записа. Као и код инсталације LAME MP3 encoder-а, важно је приликом инсталације не мењати подразумевану локацију.

Најбоље је пре првог покретања програма Audacity инсталирати LAME MP3 encoder и FFmpeg import/export library, јер ће онда приликом покретања програм сам пронаћи ове додатке и функционисати онако како и очекујемо.

Уколико приликом инсталације постоје било какви проблеми покушајте искључити антивирусни програм, барем током трајања инсталације!


Упутство за рад са програмом Audacity:

Audacity – упознавање са радним окружењем

audacity – почетак рада

audacity – основне манипулације са звуком

audacity – додавање ефеката

3 thoughts on “Audacity – инсталација

  1. Повратни пинг: Упознавање са програмом ffDiaporama – Рачунари и програмирање

  2. Повратни пинг: Шта може звучна резонанција!? | Светланин простор

  3. Повратни пинг: Обрада звука на рачунару | Рачунарство и информатика

Постави коментар