Undo и Redo

Undo (поништавање претходног потеза – корак уназад) и Redo (поништавање последњег поништавања – корак унапред) су вам већ познати од раније. Могу се наћи у Edit менију, али је најбоље да запамтите пречице са тастатуре: Ctrl + Z за Undo и Ctrl + R за Redo. На овај начин, када год погрешите моћи ћете да притиснете Ctrl + Z и вратите слику у стање какво је било пре грешке.

Подешавање броја Undo/Redo потеза

Одаберите Edit → Preferences из главног Gimp prozora и у новоотвореном дијалогу одаберите Environment. Треба подесити најмањи број Undo потеза који мора да буде запамћен (Minimal Number of Undo Levels) и највећу количину меморије која је дозвољена за Undo потезе (Maximum Undo Memory). Будите пажљиви са првом вредношћу јер код великих формата слика (поготово ако радите са више слојева (Layera) памћење много Undo потеза ће за час напунити меморију.

Undo History (историја потеза) се налази у горњем делу помоћног Gimp прозора или се може отворити из менија главног прозора (File → Dialogs → Undo History), односно Image прозора (Edit → Undo History). Преко овог прозора имаћете лепши визуелни приказ Undo/Redo потеза. У њему се налази мали приказ слике како је изгледала пре неке операције над њом и име те операције. Увек можете да кликнете на неки од тих прегледа (означите га) и вратите слику у стање каква је била тада. Уколико сте користили пречице са тастатуре или мени за враћање потеза, такође ће бити означен приказ тренутне слике.

2 thoughts on “Undo и Redo

  1. Повратни пинг: GIMP | Рачунари и програмирање

  2. Повратни пинг: Обрада слика на рачунару – GIMP | Рачунарство и информатика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s