Rectangle select tool – избор правоугаоне области

Rectangle select tool служи за избор правоугаоне области.

Након узимања алата из кутије (Toolbox-a) потребно је само да кликнете мишем унутар Image прозора, након тога треба држати лево дугме миша док не формирате правоугаоник изнад жељене области. На овај начин горњи леви угао правоугаоника биће почетна тачка. Може се као почетна тачка одабрати и центар правоугаоника (пресек дијагонала) држећи Ctrl дугме на тастатури док формирате правоугаоник. Уколико држите Shift дугме формираће се квадрат.

Димензије изабране области могу се мењати (након што је формиран правоугаоник/квадрат) и то тако што се мишем дође до странице (курсор мења облик у стрелицу) и помера лево/десно, односно горе/доле, чиме се одговарајућа страница помера; или до угла (курсор мења облик у угаону стрелицу) и помера се дијагонално, чиме се две суседне странице продужавају или скраћују.

Прва ствар коју треба подесити у опцијама алата (Tool Options) јесте како ће се изабране области преклапати и подешава се активирањем једног од четири дугмета при врху дијалога опција алата. Прво дугме слева је подразумевано укључено. Овим модом избор нове области ће уклонити претходну. Друго дугме вас пребацује у мод којим се свака наредна област додаје на претходну. Треће дугме активира мод којим свака наредна област сече парче претходне уколико се оне преклапају (пресек се одстрањује). Четврто дугме активира мод којим свака наредна област селектује пресек са претходном, што значи да је укупна изабрана област пресек. Следи опција Feather edges чијим активирањем уместо грубог правите фин прелаз између изабраног и неизабраног дела слике.
Наредна опција (
Auto shrink selection) вам неће дозволити да изаберете област која је већа од активног слоја (Layera), а уколико додатно означите Sample merged онда нећете моћи да изаберете област већу од свих слојева уместо само од активног. Последња опција је јако корисна.
Уколико је ставите на
Free select моћи ћете да правите селекције свих пропорција и величина. Уколико одаберете Fixed size откључаће вам се два поља испод под називом Width (ширина) и Height (висина). Свака наредна област имаће ове (задате) димензије. Уколико одаберете Fixed aspect ratio одредићете однос ширине према висини области. На
пример, ако одаберете 2 и 1 у Width и Height ширина области биће два пута веће од висине. Бирајући исте бројеве у овим пољима (нпр. 1:1) исцртаваћете квадрате уместо правоугаоника.

Након избора правоугаоне области могуће је исећи тај део слике применом опције Crop:

Crop to Selection (исеци избор)

Команда Crop to Selection сече слику по границама избора, уклањајући било какву траку на ивицама чији садржај није у потпуности изабран. Ако не постоји изабрана област ова опција у менију није доступна.

Ова команда сече СВЕ слојеве слике. Да би се исекао само активни слој потребно је користити команду Crop Layer.

Овој команди се приступа преко менија Image: Image → Crop to Selection

One thought on “Rectangle select tool – избор правоугаоне области

  1. Повратни пинг: GIMP Toolbox (кутија са алатима) | Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s