Fuzzy select tool – избор континуалне области на основу боје

Fuzzy Select служи за избор области на основу боје – сви суседни пиксели исте боје биће изабрани, и добије се једна повезана област.


Након узимања алата из кутије (Toolbox-а) потребно је само да кликнете мишем унутар Image прозора на неки део слике. Пиксели око те тачке који имају сличне вредности боје биће такође селектовани.

Прва ствар коју треба подесити у опцијама алата (Tool Options) јесте како ће се изабране области преклапати и подешава се активирањем једног од четири дугмета при врху дијалога опција алата.

Прво дугме слева је подразумевано укључено. Овим модом избор нове области ће уклонити претходну. Друго дугме вас пребацује у мод којим се свака наредна област додаје на претходну (исто се постиже држањем Shift дугмета). Треће дугме активира мод којим свака наредна област сече парче претходне уколико се оне преклапају (пресек се одстрањује). Четврто дугме активира мод којим свака наредна област селектује пресек са претходном, што значи да је укупна изабрана област пресек. Следе опције Antialiasing и Feather edges чијим активирањем уместо грубог правите фин прелаз између изабраног и неизабраног дела слике. Следи опција Select transparent areas којом омогућавамо да транспарентни делови слике буду селектовани, а затим опција Sample merged којом ћете омогућити рад ове алатке на свим слојевима (Layer), а не само на активном (наравно, уколико је активни слој транспарентан или полутранспарентан тако да се остали провиде). Последња и најважнија опција је Treshold и она контролише колика разлика између два суседна пиксела сме постојати да би они били укључени у изабрану област. Уколико је вредност пиксела мања од вредности Treshold-а они ће бити укључени у изабрану област. Другачије речено: Treshold контролише величину изабране области, већи Treshold, већа област и обратно. Вредности Treshold-а се крећу од 0 до 255, баш као и вредности пиксела, и подешавате их клизачем.

One thought on “Fuzzy select tool – избор континуалне области на основу боје

  1. Повратни пинг: GIMP Toolbox (кутија са алатима) | Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s