Ellipse select tool – избор области у облику елипсе

Ellipse Select (елиптична селекција) служи за креирање области у облику елипсе или круга.

Након узимања алата из кутије (Toolbox-a) потребно је само да кликнете мишем унутар Image прозора, након тога треба држати лево дугме миша док не формирате елипсу изнад жељене области. На овај начин горњи леви угао изабране области биће почетна тачка. Може се као почетна тачка одабрати и центар елипсе држећи Ctrl дугме на тастатури док формирате правоугаоник. Уколико држите Shift дугме формираће се круг.

Димензије изабране области могу се мењати (након што је формирана елипса/круг) и то тако што се мишем дође до странице правоугаоника/квадрата који описује изабрану област (курсор мења облик у стрелицу) и помера лево/десно, односно горе/доле, чиме се одговарајућа страница помера; или до угла правоугаоника/квадрата који описује изабрану област (курсор мења облик у угаону стрелицу) и помера се дијагонално, чиме се две суседне странице продужавају или скраћују.

Прва ствар коју треба подесити у опцијама алата (Tool Options) јесте како ће се изабране области преклапати и подешава се активирањем једног од четири дугмета при врху дијалога опција алата.

Прво дугме слева је подразумевано укључено. Овим модом избор нове области ће уклонити претходну. Друго дугме вас пребацује у мод којим се свака наредна област додаје на претходну. Треће дугме активира мод којим свака наредна област сече парче претходне уколико се оне преклапају (пресек се одстрањује). Четврто дугме активира мод којим свака наредна област селектује пресек са претходном, што значи да је укупна изабрана област пресек. Следе опције Antialiasing и Feather edges чијим активирањем уместо грубог правите фин прелаз између изабраног и неизабраног дела слике. Наредна опција (Auto shrink selection) вам неће дозволити да изаберете област која је већа од активног слоја (Layera), а уколико додатно означите Sample merged онда нећете моћи да изаберете област већу од свих слојева уместо само од активног. Последња опција је јако корисна. Уколико је ставите на Free select моћи ћете да правите селекције свих пропорција и величина. Уколико одаберете Fixed size откључаће вам се два поља испод под називом Width (ширина) и Height (висина). Свака наредна област имаће ове (задате) димензије. Уколико одаберете Fixed aspect ratio одредићете однос ширине према висини области. На пример, ако одаберете 2 и 1 у Width и Height ширина области биће два пута веће од висине. Бирајући исте бројеве у овим пољима (нпр. 1:1) исцртаваћете правилне кружнице уместо елипса.

3 thoughts on “Ellipse select tool – избор области у облику елипсе

  1. Повратни пинг: GIMP Toolbox (кутија са алатима) | Рачунари и програмирање

  2. Повратни пинг: Анимације у GIMP-у – Рачунари и програмирање

  3. Повратни пинг: Анимације у GIMP-у – diakmetroredemp

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s