Основна обрада слика

Обрада слика врши се у програмима који се називају едитори слика. Циљ обраде је прилагођавање слике њеној намени, а углавном се врши из два разлога:

  1. ради уклањања свих недостатака насталих при креирању слике и

  2. ради креирања специјалних ефеката који се природно не могу остварити

Постоји већи број едитора слика: Adobe Photoshop, Corel Photo-Paint, GIMP… Ми ћемо користити GIMP.

Обрада слика обухвата промене димензија (резолуције) слике, геометријске трансформације слике (транслација, ротација…), затим подешавање осветљења, контраста, боја и оштрине слике, коришћење филтера за додавање специјалних ефеката, монтажу и комбиновање више слика за креирање сложених слика…

Код битмапираних слика обрада се може вршити над сваким пикселом појединачно или над групом пиксела. Једноставније је вршити обраду над групом пиксела, па се тај начин чешће користи. При том се користи скуп алата којим одређени програм располаже. Уз програм корисницима су обично понуђена и многа упутства (туторијали) која конкретно објашњавају начин извођења одређених поступака при обради слике.

Поступак обраде подразумева најпре одређивање дела слике над којим ће се обрада извршити, а за одређивање области над којом се врши обрада користи се скуп алата за избор области. Изабрана област одређује дигиталну маску, зато што се измене односе само на тај део слике, док остали остају непромењени.

Маска се може сматрати битмапираном сликом. Ако су вредности изабраних пиксела представљене једним битом маска је монохроматска. Ако се за опис дигиталне маске користи више битова, маска даје различите нивое провидности. Такве маске називају се алфа канали.

Дигитална маска може се користити да ублажи оштре ивице неких објеката на слици или за стапање више слика у једну помоћу разних величина провидности. Датотека са креираном сликом састоји се обично од више слојева, од којих је први позадина. Сви следећи слојеви су провидни (мање или више) тако да се кроз њих види позадина. Слагањем свих слојева добија се комплетна слика.

One thought on “Основна обрада слика

  1. Повратни пинг: Обрада слика на рачунару – GIMP | Рачунарство и информатика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s