Мењање величине и трансформисање слика

Промена величине слике

Промена величине слике врши се одабиром Image → Scale Image. Потребно је унети нову величину слике по хоризонтали и вертикали (Width, Height). Подразумевана вредност је у пикселима, али се то може променити у пољу поред простора за унос величине. Уколико је потребно, можете променити и резолуцију по хоризонтали и вертикали слике (X и Y resolution).
Подразумевана вредност за WEB графику је 72.000×72.000 пиксела по инчу, а за штампу од 300.000×300.000 па навише. Још је пожељно одабрати Cubic у пољу interpolation (ако већ нисте подесили овај тип интерполације као подразумевани у Опцијама Gimp-а) јер он на најбољи начин умеће непостојеће пикселе зарад повећања слике. Такође је могуће обавити и промену величине сваког слоја појединачно. Алат за скалирање (повећавање и смањивање), Scale игра главну улогу у промени величине активног слоја.

Ротација

Основна ротација слике врши се одабиром неке од опција из менија Image → Transform из Image прозора. Ту су најпре опције пресликавања слике по хоризонтали и вертикали (Flip Horizontaly и Flip Verticaly). Исту улогу може обавити и Flip Toolbox алат, али на појединачним слојевима, не на целој слици. Затим следе опције за ротирање 90° у позитивном и негативном смеру, и 180°. Исти посао на појединачном слоју обавља Rotate, али је он далеко прецизнији па можете сами унети жељене вредности. Поред ових опција постоји још пар Toolbox алата који могу трансформисати вашу слику. То су алат за искошавање слоја (Shear) и алат за мењање перспективе (Pesrpective). И они обављају своје функције на појединачним слојевима, а не на целој слици.

2 thoughts on “Мењање величине и трансформисање слика

  1. Повратни пинг: GIMP | Рачунари и програмирање

  2. Повратни пинг: Обрада слика на рачунару – GIMP | Рачунарство и информатика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s