Формати за чување слика

Формат је начин на који је слика снимљена у датотеку. Постоје различите технике чувања слика у рачунару код којих се одређеним системом штеди меморија потребна за чување слике:

– Компресија редуковањем података

– Компресија без губитка података

– Компресија са губитком података

Постоје и формати који чувају податке без компресије, односно квалитет слика у тим форматима је највећи могући.

Најчешће кориштени формати растерских фајлова су:

1. RAW формат записа фотографије је формат у којем фотоапарат бележи све податке које је забележио и сам дигитални сензор фотоапарата (RAW значи сиров, необрађен). Када вам је потребан највећи могући квалитет који може забележити ваш фотоапарат, снимајте у RAW формату. Нема компресије па ни редукције квалитета слике.

2. bmp (bitmap) – Један од првих формата слика. У датотеку се складишти свака тачка (пиксел) слике појединачно, са одговарајућим бројем бајтова који одређују боју. Нема компресије података, тако да су датотеке, чак и ако садрже слике мале величине, врло велике. Код овако ускладиштених података не губе се подаци о елементима слике.

3. gif (Graphics Interchange Format) – Користи се на интернет странама за приказ командних дугмади, банера и сличних објеката због оштрине ивица који омогућује. Ограничен је на палету од 256 боја – тако се смањује број података. Низ истих пиксела складишти као један симбол помножен са бројем његових понављања – нема губитака података. У једној gif датотеци може се чувати и више слика, које се могу приказивати у секвенцама налик анимираним филмовима – анимирани gif

4. JPEG (Joint Photographic Experts Group) је компресовани формат фајлова слика с губицима, изведен из битмапе. Заснива се на особини људског ока да боље уочава површине и облике него варијације у боји и осветљењу. Слика се чува у црно белој верзији и делом информација о боји. Формирају се блокови од 8×8 пиксела и израчунава се просечна вредност осветљења и боје за целу групу па се ова информација се памти. Ово је најчешће коришћен формат у нормалном раду са сликама. Због скромних меморијских потреба прикладан како за архивирање, тако и за размену путем информационих мрежа или електронске поште. Практично сви програми и фото-опрема подржавају овај формат и сви омогућавају конвертовање (тзв. „извоз“) својих формата у JPG. Корисник приликом конверзије може бирати степен компресије, тражећи компромис између очувања квалитета и меморијских потреба. Не подржава транспарентност.

5. MPEG (Motion Pictures Experts Group) – облик компресије дизајниран за компримoвање покретног видеа. Базиран је на JPEG-у, при чему се меморише само разлика између слика које се понављају.

6. PNG (Portable Network Graphics) је формат за растерске слике који користи компресију без губитка. Смишљен је као побољшање и замена за GIF формат, као формат за који не треба патентирана дозвола (лиценца) за кориштење. PNG подржава:

  • слике засноване на палети (с палетом дефинисаном 24 битним RGB бојама),

  • слике засноване на грејскали (скали сивих тонова) и

  • RGB слике.

PNG је замишљен као графички формат за размену преко интернета, а не за професионалну употребу, тако да не користи другачије шеме боја (као што је CMYK (cyan-magenta-yellow-black)).

Постоје два типа формата:

  • png-8, садржи 8 битну информацију о бојама (слично gif-у),

  • png-24, садржи 24 битну информацију о бојама (слично jpeg-у).
    png-8 не подржава анимацију али подржава транспаретност и то много боље него GIF, док је png-24 еквивалентан JPEG-у и поседује сличну компресију.

7. tiff (Тagged Image File Format) – Користи се за чување скенираних слика. Примењује исти алгоритам компресије без губитка као и gif. Нема губитка приликом компресије. TIFF је стандардни формат за штампање и издавачку индустрију. TIFF фајлови су доста већи од JPEG фајлова и могу да буду компресовани и декомпресовани без губитка квалитета.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s