Растерски и векторски начин представљања слика

Растерски начин

Код растерског начина слика се представља приближно‚ тако што је површина монитора (штампача, цртача) подељена линијама паралелним са хоризонталном и вертикалном осом у мрежу квадратића – пиксела. Сваком пикселу придружени су атрибути који га описују: интезитет осветљења и боја. Број подела по хоризонтали и вертикали изражава резолуцију и квалитет слике је бољи што је резолуција већа. Заузеће меморије за слику зависи само од броја пиксела на који је подељена површина и броја боја које су на располагању. Сваки пиксел има своје атрибуте: позицију и боју, имајући у виду да не може бити делом једне а делом друге боје! (ако је на слици само круг, потребно је запамтити боју за сваку тачку слике – и на кружници, и у кругу и изван њега).
Програм не води никакву евиденцију о међусобним везама тачака, тј. сваку тачку посматра независно. Како се ови подаци свакако памте за све тачке, сложеност цртежа не утиче на количину података који се памте. Резолуција представља број употребљених пиксела. За цртеже се изражава бројем тачкица по хоризонтали пута број тачкица по вертикали (квалитет слике је бољи што је резолуција већа тј. тачкице што мање; линије су глаткије – мање степенасте).

Заузеће меморије за растерску слику зависи од броја употребљених пиксела и броја боја које су на располагању а индиректно и од величине самог цртежа. Оваква представа слике у меморији назива се још и битмапа.
Растерски програми су мање прецизни од векторских, што је посебно значајно код техничког цртања. Док се код векторског цртања тачке на линијама цртежа прецизно дефинишу, код растерског се свака тачка на линијама цртежа замењује, приближно, пикселом који највише одговара положају те тачке.

Код растерских програма проблеми настају и код повећавања слике (за већа повећања слика постаје видно назубљена и мутнија ) и смањивања (са слике се тада неповратно “уклањају” неке тачкице, са поновним повећањем не добија се полазна слика). Уколико проценат мењања величине није целобројан, долази до допунских губитака и деформација. Крајњи квалитет одштампане слике је превасходно ограничен резолуцијом саме слике, па се тако и на врхунском уређају не може постићи бољи квалитет.

Предности растерских слика

  • велика реалистичност битмапиране слике (у односу на недостатак реализма код нацртаних објеката)

  • незаменљиви су у чувању и раду са скенираним материјалом и дигиталном фотографијом

  • незаменљиви су при симулацији сликања различитим сликарским техникама помоћу рачунара

  • повећање комплексности не утиче на количину меморије потребну за чување

Векторски начин


Код векторског начина представљања слике, у меморији се чувају само подаци о елементима цртежа (права, крива…), а приликом исцртавања цртају се само елементи слике.

Код векторских програма објекти цртежа се лако мењају (повећавају, смањују, померају…) једноставном изменом одговарајућег параметра који се налази унутар дефинисаног објекта. Потребне нове вредности параметара се израчунају у зависности од захтеване промене, а затим се у складу са тим нацрта и нова слика. Остали делови слике, који нису обухваћени овом модификацијом, се не оштећују. Ово вреди и за случај да се повећава и смањује не само део цртежа, већ и цео цртеж. Како се све линије и објекти памте кроз одговарајуће формуле, тек при самом цртању слике на монитору или штампању на штампачу, оне се замењују најбољим могућим приказом на датом уређају (сходно његовој резолуцији).

Предности векторских цртежа

  • лакше се мењају

  • не губе неповратно информацију о цртежу при његовом смањивању

  • не долази до деформације при промени величине (чак и за проценте који нису целобројни)

  • не зависе од квалитета излазног уређаја

  • заузимају мање меморије

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s