Представљање слика у рачунару

Површина слике је подељена линијама по хоризонтали и вертикали у мрежу квадратића – пиксела. Квалитет слике сразмеран је броју пиксела.

Пиксел поседује одређене атрибуте као што су: положај (у координатном систему), боју и осветљај. Број пиксела од којих се састоји фотографија или било која слика у дигиталној форми, назива се резолуција, и означава се бројем колона и редова у чијем пресеку се налазе елементи слике – пиксели. Понегде ћете наћи да се резолуција изражава у броју тачака по инчу: dpi (dot per inch) – овакав начин приказивања резолуције односи се на штампаче. Код екранског приказа користи се ознака ppi (пиксела по инчу).

Број пиксела у слици (N) једнак је производу броја пиксела у ширини и висини. Рецимо ако је резолуција слике 1600 × 1200, добићемо слику величине 1.920.000 пиксела (1.92 Мегапиксела).

Сваки пиксел слике чува се у меморији посебно и придружује му се један, два, три или четири бајта, у зависности од тога са колико боја се ради:

  • Ако је пикселу придружен само један бајт, њиме може да се представи само 256 боја (28=256).

  • Ако су пикселу придружена два бајта (High Color – 16 бита), њиме може да се представи 65536 (216) боја.

  • Ако су пикселу придружена три бајта (Тrue Color – 24 бита), њиме може да се представи приближно 16,7 милиона боја (224).

  • Ако су пикселу придружена четири бајта (True Color – 32 бита), њиме може да се представи приближно 4,3 милијарде боја (232).

Оваква представа слике у меморији назива се битмапа. Меморијски простор (у бајтовима) који једна слика заузима у меморији, добија се када се укупан број пиксела слике помножи са бројем бајта по пикселу.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s