Модели боја

1. RGB

RGB је скраћеница за енглески појам „Red (црвена) Green (зелена) Blue (плава)“. RGB је адитивни модел боја код којег се сабирањем основних боја добија бела боја. Једна боја се описује кроз три вредности: део црвене, део зелене и део плаве боје. Сваки део боје варира између 0% и 100%, односно између 0 и 255. Овај метод мешања боја се назива адитиван јер мешањем те три боје добија се бела, односно мешањем та три светлосна зрака добија се бела светлост. У зависности од интензитета добија се светлија или тамнија боја, а од односа тих боја тон тј. нијанса. На овом принципу раде монитори, пројектори и остали уређаји код којих се слика добија емитовањем светлости.

 

2. CMYK

CMYK је систем суптрактивне синтезе боја. Приказ боја се добија филтрирањем којим се од беле комплексне светлости одузима светлост примарне боје. Тиркизноплави филтер (Cyan – цијан) од беле одузима црвену, пурпурни (Magenta – магента) зелену а жути (Yellow – жута) плаву. Овај систем се употребљава за радове намењене штампи, пошто се штампарске (транспарентне) боје понашају као филтери светлости одбијене од (подразумевано) беле подлоге.

CMYK скраћеница представља речи Cyan, Magenta, Yellow и Black (намерно није B, да се не би бркало са Blue). У основи се ради о RGB комплементу, који се означава као CMY, али је временом и црна упала у комбинацију јер се показало да црна направљена од основних CMY штампарских боја не задовољава тражени тоналитет (због деликатних наноса и одређених хемијских процеса у пигментацији медија), троши три пута више боје…

3. HSV (hue, saturation, value), HSB (hue, saturation, brightness), HSL (hue, saturation, luminance)

Приказ спектра боја може се приказати на различите начине, а један од честих је HSV (hue, saturation, value). Поједине ставке значе следеће:

 • Hue – нијанса, тон боје, или једноставније врста боје одређује нијансу боје, односно саму боју. Описује се у колорном кругу у којем угао 0° представља црвену боју, 60° жуту, 120° зелену, 180° плавозелену (цијан), 240° плаву и 300° пурпурну (магента). Овај параметар неће се мењати приликом обраде слике ако су боје у реду. Користиће се ако цела слика нагиње на зеленкасто како би се боја неба, између осталих, ‘упристојила’ у плаву.

 • Saturation – засићеност боје, чистоћа боје одређује интензитет боје и има вредност од 0 до 100%, при чему интензитет 0% представља белу, а интензитет 100% чисту боју. У средини круга је бела боја, а према ивици боја добија свој пуни интензитет. Овај параметар односи се само на одабрану боју, као да се крећемо дуж полупречника.

 • Value – сјајност боје, осветљеност боје даје проценат црне или беле боје која се меша са посматраном бојом. Креће се у распону од 0% до 100%. 0% – црна боја, 50% – чиста боја, 100% – бела боја. Овај параметар односи се само на одабрану боју, што значи да ако мењамо сјајност зелене боје не мења се сјајност плаве или црвене.

  Овај параметар може носити различит назив:

  – value (V) – осветљеност

  – luminance (L) – осветљење

  – brightness (B) – сјајност

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s