Обрада текста

Након што је текст откуцан потребно је приступити обради, односно форматирању текста. Приликом куцања текста потребно је само дефинисати почетке нових пасуса (пасус је део текста између два притиска тастера Enter). Наслове и поднаслове такође треба дефинисати као пасусе. Преласке на нову страницу (пре одговарајућег наслова) потребно је одрадити уметањем знака за почетак нове странице (Insert-Page Break). Водити рачуна о „писању” знакова интерпункције:

  • знакови интерпункције се „лепе” за претходну реч (реч. ) а размак се налази после знака интерпункције. Важи за тачке, зарезе, двотачке, тачка-зарез, затворене наводнике, затворене заграде…

  • отворени наводници и отворене заграде се „лепе” за наредну реч

    Детаљније, а опет кратко и јасно описана правила за „писање” знакова интерпункције (занемарићу чињеницу да је написано латиницом и да аутор користи израз „компјутер”) можете прочитати у чланку „Дигитални правопис”.

 

За наслове и поднаслове треба дефинисати нове стилове формиране на основу стилова који се односе на наслове (headings1, headings2…) и то тако да стил највишег нивоа (headings1) представља наслове, а остали редом поднаслове одговарајућих нивоа. Касније се, на основу стилова наслова и избором колико нивоа поднаслова треба укључити, може аутоматски направити садржај. Поравнање наслова је центрирано, за поднаслове може или центрирано или поравнато по левој ивици, величина фонта зависи од нивоа наслова, односно поднаслова. За фонтове пожељно је изабрати неки из фамилије безсефирних фонтова (Arial, Verdana, Tahoma…).

За пасусе такође треба дефинисати одговарајући стил у коме ће се дефинисати поравнање (пожељно да буде „justify” – од ивице до ивице), размак између редова, увлачење првог реда, фонт (пожељно неки из фамилије серифних фонтова, нпр. Times New Roman), величину фонта (пожељно да буде 12), боју фонта, размак између текућег и претходног, односно наредног пасуса…

Неки програми за обраду текста нуде могућност креирања стилова и за знакове, односно за поједине речи (OpenOffice/LibreOffice Writer – упутство за рад са овим програмом можете пронаћи на адреси Програми за обраду текста, под ставком (у линији менија, изнад наслова) Програми за обраду текста)

За набрајања (и нумерисана и ненумерисана) такође је потребно дефинисати стилове, или барем форматирати набрајање како би се дефинисао почетак реда, положај знака за набрајање, увлачење првог или осталих редова, размак између редова…

Нумерација страница је обавезна ако се ради о дужим текстовима.

Подешавање величине странице (треба да буде A4) и маргина (обично су десна, горња и доња 2cm, а лева 2,5cm).

Не треба користити велики број фонтова – пожељно је цео текст написати једним фонтом, а наслови и поднаслови неким другим (или евентуално 2 различита фонта за наслове и поднаслове). Истакнуте делове (реч или две, евентуално целу реченицу) можемо подебљати (bold) или искосити (italic).

Уколико се убацују слике у текст пожељно их је нумерисати (да би се у тексту могли позвати на њих) и написати кратко објашњење испод слике. То се ради приликом форматирања слике (поравнање, да ли је везана за текст и како…)

Уколико у тексту постоје табеле, нарочито ако се протежу преко више од једне странице, потребно је повести рачуна о форматирању табеле (ширина табеле, висина редова, ширина колона, понављање првог реда на свакој страни…)

Уколико је текст копиран са интернета потребно је:

  • претворити латиницу у ћирилицу

  • избрисати линкове

  • превести текст са хрватског на српски


Овај текст је замишљен као низ напомена о чему треба водити рачуна приликом обраде текста, како би се избегле грешке које се врло често понављају. Детаљна упутства како се шта ради (дефинисање стилова, убацивање знака за почетак нове странице…) зависе од конкретног програма који користите.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s