Бочни ефекти функција

Често је потребно да у програму користимо посебне логичке целине – потпрограме који не дају само једну излазну вредност већ неколико вредности (резултата) или уопште не дају резултате већ обављају неки посебан задатак, попут штампе…

Видели смо да параметри функција садрже копије одговарајућих аргумената. Због тога није могуће променом вредности параметара унутар функције створити додатне резултате, односно променити вредност аргумената у главном програму, поред вредности функције. Програмски језик C дозвољава изношење резултата из функције посредством параметара, али је то могуће извести искључиво индиректним адресирањем над параметрима показивачких типова. Тиме се мења вредност показиваног податка, а не сам показивач који је параметар функције. С обзиром да се показивани податак налази изван функције промена вредности тог податка видеће се и изван функције. Промене вредности података настале на тај начин не сматрају се природним резултатима функције и зато се називају бочни ефекти функције. Једини природни резултат функције је вредност функције која се враћа наредбом return.

Функције у језику C могу истовремено да дају вредност функције и да стварају бочне ефекте. Могуће је чак да функције не дају вредност функције и тада се за ознаку типа вредности функције користи службена реч void. Такве функције своје резултате стварају искључиво кроз бочне ефекте. Пошто не враћају вредност функције у њима не постоји наредба return. Повратак из функције наступиће при доласку до краја тела функције. Ове функције могу се позивати једино засебним наредбама у програму, не могу бити део неког аритметичког израза!

Параметар показивачког типа може се сматрати само средством за долажење до податка који је предмет обраде. Суштински аргумент функције је тај обрађивани податак чија се адреса доставља преко показивача. Због тога се каже да се показивачким параметрима аргументи преносе у функције помоћу адресе.

Ако је параметар показивач на податке неког типа, аргумент може да буде само показивач на податке истог типа. Показивачки аргумент је најчешће адресни израз којим се формира адреса неке променљиве (&prom). Другим речима – у дефиницији функције која враћа бочне ефекте за показивачке параметре користе се показивачи (*p), а при позиву те функције за показивачке параметре користе се адресни изрази (&prom).

Пример:

Нека су улазне вредности два цела броја m и n, а резултат цели бројеви p и q. Резултат p треба да буде збир квадрата бројева од m до n, а резултат q збир кубова од m до n. Уместо увођења две функције kv (за израчунавање збира квадрата) и kub (за израчунавање збира кубова) написаћемо један потпрограм који ћемо назвати KvKub у којој се израчунавају вредности резултата p и q. Тај програм је функција која враћа бочне ефекте. Њен тип је void, а параметри p и q треба да буду дефинисани као показивачки параметри (*pKv, *pKub).

#include<stdio.h>
void KvKub(int m, int n, int *pKv, int *pKub)
{
int i;
*pKv=0;*pKub=0;
for (i=m;i<=n;i++)
{
*pKv=*pKv+i*i;
*pKub=*pKub+i*i*i;
}
}
main()
{
int m,n,k,l,p,q,r;
KvKub(2,4,&p,&q);
printf("zbir kvadrata od 2 do 4 iznosi:%d, a zbir kubova: %d\n",p,q);
printf("unesi 4 cela broja");
scanf("%d%d%d%d",&m,&n,&k,&l);
KvKub(m,n,&p,&q);
printf("zbir kvadrata od %d do %d iznosi:%d, a zbir kubova: %d\n",m,n,p,q);
KvKub(m-k,n+l,&p,&r);
printf("zbir kvadrata od %d-%d do %d+%d iznosi:%d, a zbir kubova: %d\n",m,k,n,l,p,r);
}

Прва два параметра су „улазни подаци”: Они се у функцију преносе помоћу вредности. На месту позива функције у променљиве m и n уписују се копије вредности  аргумената. Наш потпрограм израчунава вредности збира квадрата и збира кубова. Ови параметри су дефинисани као показивачки параметри (*pKv, *pKub), да би се омогућило да се помоћу њих резултати врате у главни програм. Показивачки параметри се у функцију преносе помоћу адресе. На месту позива функције у променљиве *pKv и *pKub (а то су показивачи, чија вредност је адреса!) уписују се адресе променљивих у које желимо да упишемо израчунате вредности!

Први позив ове функције је наредба:

KvKub(2,4,&p,&q);

На том месту процедура се извршава са улазним подацима 2 и 4. Резултати ће бити уписани на адресе променљивих p и q. Због тога потпрограм, односно функција која враћа бочне ефекте има директан приступ овим локацијама (иако оне физички припадају меморијском простору намењеном за променљиве које припадају главном програму), тако да у њих може уписати резултате кад их израчуна.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s