Фонтови

Физичка форма једног знака, са одређеним обликом и величином, назива се глиф (словни облик). Глифови се организују у скупине које се називају фонтови. Неколико врста фонтова који се најчешће користе (оперативни систем Microsoft Windows) су:

Најчешће коришћени фонтови – Times New Roman

Најчешће коришћени фонтови – Arial

Најчешће коришћени фонтови – Calibri

Најчешће коришћени фонтови – Verdana

Најчешће коришћени фонтови – Comic Sans MS

Најчешће коришћени фонтови – Courier New

Унутар сваког фонта постоји могућност избора различитих стилова и величина. Стилови могу бити искошени, подебљани, подвучени… Величина фонта се мери у поинтима (pt). 1pt=1/72inch=0,3528mm. У програмима за обраду текста користе се тзв. True Type фонтови, чији назив потиче од чињенице да ће оно што се види на екрану монитора имати исти изглед кад се одштампа на папиру. Ови фонтови носе ознаку TT, односно инсталациони фајлови ових фонтова имају наставак .ttf. True type фонтови спадају у групу векторских фонтова, што значи да је могуће повећавати величину слова, ротирати га, а да оно у свим тим ситуацијама остане читљиво. Као супротност постоје битмапирани фонтови, али се они ређе користе.

Фонтови могу бити:

  • са фиксном ширином (непропорционални) – сваки знак хоризонтално заузима једнаку количину простора и

  • пропорционални фонтови – сваки знак заузима ширину према свом облику

Такође, постоје серифни и сансерифни (безсерифни) фонтови. Серифи су цртице додате на крају знакова. На безсерифним фонтовима цртице су изостављене („sans” на француском, чита се „сан”, а значи „без”).

Величина фонта је растојање од врха великог слова до дна доњег дела малог слова. Сва слова пишу се на једној (основној) линији, а свако слово има свој прихватни простор – најмањи простор који може да обухвати то слово.

Важна величина фонта је висина између основне линије и врха малог слова x, назива се x линија. Тело већине малих слова уклапа се између основне и x висине. Нека слова имају потезе који се уздижу изнад висине x. Они се називају уздижући. До те висине пишу се и велика слова.

Слично овоме, нека слова протежу се испод основне линије, додатни потези називају се соуштајући.

Висина латиничног слова x неког фонта користи се као јединица мере и пише се као „ex”. Ширина великог слова M узима се као јединица за шитрину фонта („em”). Још једна релативна јединица – основна ширина великог слова N („en”), дефинише се као 0,5em.

Још неке карактеристичне величине текста које се могу подешавати су:

  • проред (leading) – растојање између основних линија два узастопна реда текста

  • метрика (општа мера примењена на појединачне знакове)

  • керновање (подешавање размака између знакова).

Основне врсте (векторских) фонтова:

  • TrueType – стандард који су развили Apple и Microsoft, првенствена намена је да текст приказан на екрану има исти облик који ће бити одштампан на папиру

  • OpenType – векторски фонтови, наследник TrueType фонтова, развио га је Microsoft, придружио му се и Apple

  • OpenType Pro – формат који је развила фирма Apple

  • на Linux платформама користе се FreeType фонтови, подржавају и TrueType и OpenType формат. Представници ових фонтова су: DejaVu (постоје и серифни и безсерифни фонтови унутар DejaVu фамилије, као и пропорционални и непропорционални), Liberation (постоје и серифни и безсерифни фонтови унутар Liberation фамилије, као и пропорционални и непропорционални), Ubuntu као представници системских фонтова, као и: Nimbus Mono, Nimbus Sans, Nimbus Roman, Lohit, FreeSans

Још једна ствар о којој би требало водити рачуна – не подржавају сви фонтови уникод стандард (за представљање знакова који нису део енглеског алфабета). Већина TrueType (они набројани као најчешће коришћени, од стране Microsoft Windows корисника), као и FreeType фонтови подржавају уникод стандард!

Advertisements

One thought on “Фонтови

  1. Повратни пинг: Обрада текста – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s