Тело функције

Тело функције представља садржај функције која се дефинише. Тело функције је блок наредби унутар заграда { и }. На почетку блока наредби могу се наћи декларативне наредбе у којима се врши декларација тзв. локалних променљивих – променљивих које постоје само унутар функције. Локалне променљиве се поново стварају при сваком новом позиву функције, а уништавају се при напуштању функције. Локалне променљиве могу бити иницијализоване, тј. могу им бити додељене почетне вредности које се поново израчунавају приликом сваког позива функције. Почетне вредности могу бити произвољни изрази, а као операнди унутар тих израза могу се наћи параметри функције. Након декларативних наредби следе извршне наредбе.

Параметри функције сматрају се локалним подацима који су дефинисани на самом почетку тела функције, пре прве наредбе у блоку.

Као почетне вредности параметара користе се копије вредности стварних параметара који су наведени приликом позива функције. Због тога се каже да се параметри у функцију уносе помоћу вредности!

Уколико се у функцији промене вредности параметара то се неће одразити на стварне параметре изван функције.

Повратак из функције на место у главном програму одакле је она позвана постиже се наредбом return која има један од следећих облика:

return izraz;
return;

izraz представља резултујућу вредност функције, по типу мора да се слаже са предвиђеним типом вредности функције. Код функција типа void наредба return не сме да садржи резултат. Ако је наредба return последња наредба у функцији, непосредно испред завршне заграде } може се изоставити.

У функцији може да буде произвољан број наредби return, унутар садржаја разних секција (код наредби гранања). Функција се завршава када као последица испуњења услова долази до извршења једне од тих наредби return. Вредност функције је вредност израза у извршеној наредби return.

One thought on “Тело функције

  1. Повратни пинг: Потпрограми | Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s