Потпрограми

У сложенијим програмима често се појављују низови наредби који се понављају на више места. Или се иста група наредби понавља у разним програмима. Да се не би губило време и труд на њихово копирање и вишеструке измене у случају грешке, програмски језици омогућавају креирање потпрограма који се састоје од таквих група наредби.

Потпрограм је део програма који се формира као самостална програмска јединица. Потпрограм мора имати јединствено име (идентификатор) који се користи за позив потпрограма. Потпрограм се може позивати више пута, или се користити у разним програмима.

Постоје две врсте потпрограма: функције и процедуре. Функције су потпрограми који на основу једног или више параметара дају један резултат – вредност функције. Вредност функције може да се користи уграђивањем позива функције у изразе. Процедуре су потпрограми који на основу својих параметара дају више резултата мењајући вредности неких од својих параметара. Не дају вредност функције, па се не могу користити као део неког израза, већ се позивају посебним наредбама.

Програмски језик C поседује само једну врсту потпрограма: функције. Функције у програмском језику C могу да дају вредност функције и додатне резултате преко својих параметара. Ти додатни резултати називају се бочни ефекти функција. Постоји могућност да функција уопште нема вредност функције, већ само бочне ефекте.

Процедуре и функције нису само средство за скраћивање текста програма и повећање његове читљивости, већ представљају основу за успешну реализацију програмирања „одозго на доле”. На овај начин се креира алгоритам тако што се у првој фази размишљања проблем разбија на потпроблеме, односно логичке целине које се називају модули. За почетак је битно дефинисати шта који модул треба да уради, игноришући поступак реализације. У следећој фази се сваки модул реализује одговарајућим низовима наредби, односно потпрограмима. Модул на највишем хијерархијском нивоу представља главни програм (main).

Опис функције

Тело функције

Позив функције

Advertisements

One thought on “Потпрограми

  1. Повратни пинг: функције – задаци – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s