Рад у облаку

Облак је сервер (негде у свету) на коме се налазе наши фајлови којима можемо приступати са било ког рачунара. Сви ти фајлови могу се делити са другим корисницима…

Рад у облаку (Cloud Computing) представља израз који се односи на интеракцију између корисника и различитих сервиса који постоје на Интернету. Облак представља различите врсте сервиса који се налазе на интернету, а на које се корисник прикључује да би приступио веб апликацијама и обавио задатке, које би иначе могао обавити и на апликацијама које су инсталиране на његовом кућном рачунару. Замислимо Интернет као небо, на коме се налази мноштво облака различитих врста и величина. Сваки од тих облака представља један посебан интернет сервис на које се корисник индивидуално прикључује преко интернет прегледача. Примери сервиса који представљају Облак су: Yahoo mail, Gmail, Hotmail, Skype, Googledocs…

Предности рада у облаку

Рад у облаку омогућава повећање капацитета и способности корисника или организације, без инвестирања у харвдер, едукацију или лиценцирање новог софтвера. Највећа предност је што хиљаде корисника може приступити једној апликацији преко Интернет прегледача. На неки начин, то изгледа као да је сваком од тих хиљаду корисника, та једна веб апликација инсталирана на кућни рачунар.

Сама архитектура рада у облаку састоји се од компоненти које комуницирају међусобно преко веб сервиса. Те компоненте се деле у две групе:

  • страна клијента: рачунар, апликације и кориснички интерфејс (интернет прегледачи) преко које корисник приступа интернету и одговарајућем сервису.

  • страна облака: интернет сервери, онлајн сервиси за складиштење података и веб апликације за различите намене, које корисник користи на интернету.

Врсте заједничких простора

Системе за рад у облаку (Cloud systems) можемо поделити у две групе:

Advertisements

2 thoughts on “Рад у облаку

  1. Повратни пинг: Рад у облаку (Cloud computing) | "To WhoM It May CoNceRn" -

  2. Повратни пинг: Рад у облаку (Cloud computing) | Dragan Ilić Blog

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s