Решавање проблема коришћењем рачунара

Све више проблема се решава помоћу рачунара. Некада су се само рачунски задаци решавали помоћу рачунара, данас рачунари налазе примену и у разним анализама, испитивањима и другим радњама и поступцима који се традиционално никада не би везали за рачунар. Све се може решити помоћу рачунара само се поставља питање да ли смо довољно способни да проблем који решавамо преточимо у низ инструкција које рачунар може да изврши.

Најопштије гледано, решавање проблема помоћу рачунара може се поделити у неколико етапа:

  • Спецификација захтева – Неко захтева да му се реши проблем (не мора да зна да програмира, али није лоше да има одређену рачунарску писменост) – он је наручилац. Неко треба да напише програм који решава постављени проблем (не мора бити стручњак за област проблема, али није лоше да макар делимично познаје термине) – он је извршилац. Да би се посао коректно одрадио наручилац мора да дефинише свој проблем на језику који је подједнако разумљив и њему и извршиоцу. Веома је важно да формулација проблема буде потпуна и прецизна јер извршилац мора да зна шта се од њега тражи да би то и урадио. Није добро да се проблемски захтеви касније допуњавају или мењају јер то нарушава интегритет урађеног дела програма и доводи до великог кашњења у реализацији. У овој фази могу се договорити детаљи типа ког типа ће бити улазни подаци у рачунар, на који начин ће се уносити, шта радити уколико се унесе погрешан податак; како ће резултати бити приказани кориснику…

  • Анализа – На основу захтева наручиоца дефинишу се улазни и излазни подаци, формално се описује проблем и ствара се математички модел решења.

  • Избор или израда алгоритма – На основу анализе проблема сада се дефинишу кораци који прецизно, једнозначно описује решавање проблема и дефинишу се формуле које ће се користити у програму, форме извештаја и друго.

    Алгоритам је одређени скуп дефинисаних корака за обављање неког задатка. Запис алгоритма може бити у виду теза или графички. Графички приказ алгоритма назива се дијаграм тока. Он представља водиљу за програмера који на основу дијаграма тока записује наредбе програма у одговарајућем програмском језику.

  • Пројектовање опште структуре програма – На основу врсте и карактеристика алгоритма извршилац треба да изабере програмски језик којим ће оптимално решити постављени проблем и помоћну програмску подршку у зависности од специфичности примене програмског језика.

  • Кодирање -Запис алгоритма на програмском језику је најједноставнији део процеса решавања проблема. Од извршиоца се захтева да познаје методологију програмског језика и алгоритам.

  • Тестирање – Када је програм написан, пре него се испоручи, мора се извршити провера исправности и отклонити, евентуалне, грешке. Што више провера то је поузданост програма већа, при томе, тест примери треба да буду што разноврснији како би се провером обухватило што више случајева и избегло да се наручиоцу испоручи неисправан програм. Грешке се могу исправити, али се утисак о личности извршиоца не може поправити лако.

  • Испорука програма – Тестирањем доказан програм се ставља на тржиште (ако је опште прихватљив и користан, тј. ако није уско специјализован) и испоручује наручиоцу. Уз програм се доставља и упутство за употребу, као и још нека пратећа документација…

  • Одржавање и модернизација програма – Испоруком програма не завршава се процес решавања проблема. Наручилац или други корисници морају да се обуче. У току примене програма корисници морају да се консултују о раду програма, а програм може и мора да се ажурира, осавремењује како би увек био ефикасан.

Делови текста преузети са Решавање проблема коришћењем рачунара

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s