Avidemux – почетак рада

Основне операције (исецање, кодирање, филтрирање) могуће је искористити и комбиновати са осталим могућностима програма како би се:
– сачувао или променио аудио запис у видеу,
– спојило више видео записа у један фајл
– сликао кадар, односно сачувала фотографија која је извучена из видео записа
– извршила промена контејнера, односно формата видео записа
– извршило ротирање слике у видео запису
– променио контраст или осветљење слике у видео запису
– …

Avidemux ради у два основна начина рада: копирање и кодирање.

Копирање

Када је аудио или видео кодер постављен на Copy не врши се рекодирање, аудио или видео трака из улазног фајла се једноставно копирају онакви какви јесу у резултујући фајл. Ово значи да се обавља веома брзо (највише неколико минута) и не постоји губитак квалитета.
Користити копирање када:
1. само желите да исечете делове из видеа, без промене излазног формата. Потребно је да знате формат изворног аудио и видео фајла. Avidemux приказује особине фајла кликом на дугме Display file information, кад отворите фајл. Затим изаберете одговарајући формат контејнера који подржава комбинацију аудио и видео формата (обично је то исти формат као и изворни фајл), оставите аудио и видео кодер на Copy, обавите измене и коначно сачувате фајл.
2. желите додати неколико фајлова (или користећи опцију File→Append или применом аутоматског додавања које обезбеђује Avidemux) ако су резолуција (ширина, висина), формат видеа, формат аудиа, брзина протока аудио сигнала и брзина одмеравања исти за све фајлове може се користити копирање
3. желите поправити константну аудио/видео десинхронизацију (користећи Shift опцију у аудио одељку)
4. желите извести техничке промене као што је чување видеа у различитом контејнеру. Нпр. имате Matroska фајл са H.264 видео форматом и AAC аудио форматом. Windows, Mac OS X и многи хардверски уређаји не подржавају Matroska формат контејнера, али подржавају H.264 и AAC. То значи да можете отворити фајл у Avidemux-у, променити излазни формат у MP4 (формат контејнера који наведене платформе подржавају) и сачувати применом копирања. Аудио и видео траке остаће непромењене, тако да ће бити брзо и без губитака. Једино што се мења то је омотач (контејнер). Ако је H.264 видео кодиран са основним карактеристикама које подржавају СВЕ платформе, фајл ће бити могуће пустити на жељеном уређају.

Кодирање

Када изаберете аудио или видео кодер, аудио или видео трака се рекодирају. Ако је компресија са губицима (са већином кодера јесте!), то значи губитак квалитета. Кодирање је много спорије од копирања. У зависности од брзине вашег рачунара, могу бити потребни сати да се заврши.
Користити кодирање када:
1. желите извести конверзију аудио или видео формата
2. желите компресовати фајл на мању величину (по цену квалитета). Нпр. имате DVD и желите га аривирати у компактнији облик. Након што отворите фајл и обавите измене, одаберите видео кодер са најбољим односом квалитет/величина (H.264), подесите, додајте видео филтере као што је расплитање, исецање и промена величине да још више компресујете видео, изаберите Matroska или MP4 контејнер и сачувајте фајл. Можете сачувати оригинални аудио запис применом копирања ако желите да избегнете губитак квалитета, пошто је аудио у DVD-ју већ довољно компресован и не заузима толико места као видео.
3. треба да извршите прецизно исецање које није могуће извести на кључним фрејмовима
4. желите да користите филтере (немогуће је филтрирати аудио или видео без рекодирања)
5. желите да спојите неколико фајлова са различитим карактеристикама (различити формати, различите резолуције…)


Овде су наведене само основне манипулације са видео фајловима. На вама је да експериментишете, испробавате могућности програма, и надам се – да се добро забавите 🙂

2 thoughts on “Avidemux – почетак рада

  1. Kralj za video editovanje. Nego, prvo me osvoji onaj pingvin, pa sam pomislio da je u pitanju linux korisnica, kad ono programi objašnjeni sa Windows-strane. No, nema veze, teme o kojima ovde čitam su jako zanimljive.

    • Ја јесам linux корисник (и заговорник слободног софтвера 😉 ). Али, с обзиром на чињеницу да је овај блог намењен мојим ђацима, а они користе windows, сви програми су објашњени за windows окружење.
      И да не заборавим – добродошли на блог Рачунари и програмирање 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s