Avidemux – инсталација и кратак увод

Avidemux је једноставан алат за основну обраду видео записа. Кључна реч је једноставно: Avidemux не нуди алат као што је временска линија, мењање више трака, помоћу њега не можете слободно померати или исецати аудио и видео клипове из различитих извора. Међутим, Avidemux вам обезбеђује елементарне ствари на веома једноставан начин.

Постоји неколико различитих инсталација, зависно од процесора (да ли је 32-битни или 64-битни) и од оперативног система (да ли је windows XP или Windows 7):
32-битни процесор, Windows XP (опис радног окружења биће објашњен за ову верзију)
64-битни процесор, Windows XP
Windows 7

Када отворите видео фајл користећи дугме Open (ctrl+o) postoje 3 основне ствари које можете урадити у Avidemux-у:

1. Исецање

Зашто: на пример, исецање реклама из снимљеног ТВ програма, или снимање мањег дела видеа за који сте заинтересовани.
Како: Изабере се део видеа са уз помоћ дугмади mark A и mark B, а затим или избрисати, копирати, убацити или снимити овај део. Уколико не вршите поновно кодирање снимка (кодер постављен на Copy), постарајте се да сви сегменти почињу са кључним фрејмом, или ће резултујући видео бити покидан на исеченим деловима.

2. Кодирање

Зашто: можда желите да конвертујете видео у неки други видео формат који ваш хардвер, или софтверски плејери подржавају, или само желите да смањите величину фајла, ради архивирања или постављања на интернет
Како: Кодирање у Avidemux-у значи да треба одабрати кодер који обавља видео компресију. При томе падајући мени са леве стране не сме бити подешен на Copy.

3. Филтрирање

Зашто: Основни формати примењени на видео као што су deinterlacing (расплитање) или resizing (промена величине) могу се користити приликом различитих конверзија формата. Други филтери могу се користити како би се додали титлови, корекција боје…
Како: Филтри захтевају рекодирање. Значи – најпре треба изабрати кодер, а затим додати филтер.

Када сте завршили са исецањем, постављањем кодера или филтера, резултујући видео фајл можете снимити користећи дугме Save (Ctrl+S). Приликом снимања видео фајла НЕОПХОДНО ЈЕ задати, односно у самом имену фајла навести екстензију фајла, нпр: videoZapis.avi, зато што Avidemux не додаје аутоматски екстензије на име фајла!

One thought on “Avidemux – инсталација и кратак увод

  1. Повратни пинг: Упознавање са програмом ffDiaporama – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s