Конверзија типа између основних и изведених класа

Објекат основне класе може да се иницијализује објектом изведене класе. Конструктор копије основне класе копира само поља изведене класе која су наслеђена од основне класе.
Објекту основне класе може да се додељује вредност објекта изведене класе. Операторска функција за доделу вредности основне класе копира само поља изведене класе која су наслеђена од основне класе.
За иницијализацију објекта изведене класе објектом основне класе, односно за доделу вредности објекта основне класе објекту изведене класе мора постојати дефинисана конверзија основне класе у изведену класу. Обично се користи констурктор конверзије који дефинише вредности специфичних поља изведене класе која не постоје у основној класи.

Показивачу po на објекте основне класе Osn може да се додели вредност показивача pi на објекте изведене класе Izv зато што се израз po=pi тумачи као po=(Osn*)pi
Додела вредности показивача на основне класе показивачу на објекте изведене класе могућа је искључиво уз помоћ експлицитне конверзије, односно изразом pi=(Izv*)po.

У дијаграмима класа основне класе се цртају изнад изведених па се конверзија показивача на основну класу у показивач на изведену класу назива конверзија на доле, а конверзија показивача на изведену класу у показивач на основну класу назива се конверзија на горе.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s