Технике видео компресије

Видео је, у ствари, серија слика које се приказују једна за другом великом брзином. Свака појединачна слика у видео запису се назива фрејм (Frame).
Технике којима се постиже смањење величине видео записа се углавном своде на компресију садржаја појединачних фрејмова и технике записивања промена и разлика међу фрејмовима.

Intraframe (унутар фрејма) или spatial компресија
То су технике компресије слике којима се постиже смањење величине појединих фрејмова. У суштини ради се о техникама које су уобичајене код формата за запис слика (фотографија). Пошто се видео састоји од слика логично је да се и на сваку од њих могу применити технике компресије слика. Ове технике су одавно дошле до свог врхунца тако да на овом пољу нема могућности за даље усвршавање компресије.

Interframe (међуфрејмовска) или temporal компресија
То су технике компресије видеа којима се постиже смањење величине низа сличних фрејмова.
У пракси, разлика између фрејмова који су у додиру  је веома мала. Interframe технике компресије користе ту сличност као основу за уштеду. Уместо да се сваки фрејм запише у целости, записује се само опис у чему је тај фрејм различит у односу на претходни (или следећи) фрејм. Другим речима, записује се само промена. Пошто често нема великих промена између претходног и следећег фрејма, јасно је  да се тако постиже велика уштеда меморијског простора.
Технологије видео компресије користе разне начине којима настоје да разлику и промене међу фрејмовима запишу на што једноставнији и штедљивији начин. Нови напредни кодеци се разликују од старих највише у употреби ових техника.

делови текста преузети са VIDEO MAJSTOR – Osnove video kompresije

Advertisements

One thought on “Технике видео компресије

  1. Повратни пинг: Упознавање са програмом ffDiaporama – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s