Приказивање видеа

Постоје две врсте приказивања видеа. Сваки видео је или Progressive или Interlaced.

Progressive (прогресивно скенирање)
Прогресивно скенирање је начин приказивања, чувања, или преноса видеа (покретних слика)код кога су све линије сваког кадра су нацртане у низу. Овакав видео се састоји од потпуних слика. Овај метод користи се на рачунарима и новим телевизорима.

Interlaced (испреплетени видео сигнал)
Код испреплетеног начина записа видео сигнала видео се састоји од полуслика. Свака полуслика код испреплетеног видеа се назива field (поље). Свако поље се састоји од само парних или само непарних водоравних линија. При приказивању испреплетеног видеа, наизменично се приказују парне и непарне линије па све изгледа глатко, али два поља не чине делове једне слике,  јер нису снимљена у истом тренутку. Када би зауставили  (паузирали) испреплетени видео видели би благо непоклапање између парних и непарних линија на слици.
Испреплетени видео се користи за класичан аналогни ТВ сигнал, али и код неких дигиталних видео формата. Често се среће на DVD Видео дисковима и видео снимцима снимљеним дигиталним камерама.

Пре кодирања, јако је важно да знамо да ли је видео који ћемо конвертовати испреплетени или прогресивни, јер ако видео погрешно третирамо долази до губитака квалитета и неких непожељних појава на слици.

Ако испреплетени видео третирамо као прогресивни онда ће се на крајњој слици појављивати водоравне линије. На слици поред текста је приказан такав пример. Такве водоравне линије се најчешће појављују око објеката који се крећу. Ова појава изгледа ружно и замара очи при гледању.

Да бисмо испреплетени видео конвертовали у прогресивни, у кодеру или софтверу којим обављамо кодирање требамо укључити De-interlace филтрирање. De-interlace (расплитање) служи да испреплетену слику претвори у обичну.

Испреплетени видео може остати испреплетен код видео формата који подржавају испреплетени видео: MPEG-2, H.264 и DivX Pro 6.8 codec или новији

делови текста преузети са VIDEO MAJSTOR – Osnove video kompresije

One thought on “Приказивање видеа

  1. Повратни пинг: Упознавање са програмом ffDiaporama – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s