Видео компресија

Видео компресија је технологија којом се омогућује да се видео запише на такав начин да заузме што мање меморијског простора а да се тај видео запис при пуштању (читању, репродуковању) што мање разликује од оригинала. У област видео компресије спада: избор кодека, рачунање параметара, подешавање кодера, кодирање, примена филтера и слично.
Уз видео компресију стално користимо појам „кодирање“ (напоменимо да је оригинални израз encoding, тако да се и у нашем језику среће појам енкодирање. Ми ћемо користити појам кодирање!).  Појам „видео компресија“ је општи назив за сву проблематику око дигиталног записивања и читања видеа, док  појам „кодирање“ значи конкретан процес стварања видео записа у одређеном формату. Пошто готово сви данашњи формати садрже неке технике видео компресије, можемо рећи да је кодирање конкретан процес компресовања видеа, односно кодирање представља видео компресију у ужем смислу.

Објаснимо још неке појмове који се срећу у видео компресији:

Конвертовање (формата видео записа) или Транскодирање
При конвертовању видео запис који је у једном формату претворимо у неки други формат. При том претварању нови видео запис се ствара кодирањем.
Транскодирање има исто значење као конвертовање. Значи претварање видео записа у неки други формат.

Рекодирање или Рекомпресија
Пошто је видео који конвертујемо већ једном био кодиран (у неком формату), ово садашње кодирање сада можемо назвати рекодирање што значи поновно кодирање. Уколико се при рекодирању врши и промена формата видео записа ради се о конвертовању (транскодирању). Рекомпресија има исто значење као и рекодирање, значи поновна компресија.

Ремултиплексовање – Промена container-а (контејнера)
Постоји још једна врста конвертовања код које нема рекодирања. То је ремултиплексовање (Remux)  тј процес промене формата контејнер фајла. При ремултиплексовању, видео и аудио запис се ваде из контејнер фајла а затим се неизмењени стављају у нови контејнер фајл.

Кодек и кодер
Кодек (codec) је скраћеница од CODER-DECODER или другим речима: кодер-декодер. Да бисмо разумели шта је кодек требамо знати шта је кодер а шта декодер.
Кодер обавља кодирање тј. стварање видео записа у одређеном формату. То је софтверска компонента која је обично уграђена у неки програм за кодирање или се посебно инсталира и повезује са програмима. Када говоримо о видео компресији или кодирању, онда при употреби речи „кодек“ мислимо на кодер.
Декодер обавља „читање“ видео-записа. Он дакле служи за пуштање (Play) видеа. Када говоримо о пуштању видеа (у неком плејеру) онда под речју кодек мислимо на декодере и друге компоненте које учествују у приказу видеа.

Компресија са губицима (Lossy видео компресија) и компресија без губитака (Lossless видео компресија)

Свакој видео компресији је циљ да се постигну што мањи фајлови али немогуће је постићи довољно мале фајлове а да се не изгуби бар мало квалитета. На основу дилеме шта је важније, постићи мање фајлове или сачувати квалитет, створиле су се две врсте видео компресије: компресија без губитака и компресија са губицима.

Компресија без губитака
То је врста видео компресије код које нема никаквог губитка квалитета. Репродукцијом овако компресованог видео записа се постиже приказ видеа идентичан оригиналу. Видео компресију без губитака можете обавити колико хоћете пута, али слика ће увек бити идентична оригиналу. То је велика предност, али такво очување квалитета има и своје недостатке. Главни недостатак видео компресије без губитака је у томе што се добијају огромни фајлови. Тако велики фајлови су непрактични и немогуће их је користити за масовну употребу. Компресију без губитака користе професионалци за архивирање видео материјала и сви они који желе да при видео снимању сачувају максимални квалитет. Видео запис са компресијом без губитака се касније обично обради, измонтира и конвертује у неки од популарних формата са губитком да би био погодан за ширу употребу.

Компресија са губицима
Компресија са губицима је свака компресија код које је немогуће задржати 100% квалитет оригиналног снимка. Код овакве компресије увек постоји барем мала разлика у односу на оригинал тј. бар мали губитак квалитета. Данашње технологије омогућавају да тај губитак квалитета буде неприметан. Добро компресован видео са губицима, иако није идентичан оригиналу обично је толико доброг квалитета да гледаоц не може приметити разлику. Огромна предност компресије са губицима је што се добијају много мањи фајлови који су погоднији за копирање, снимање на CD медије, постављање на интернет и остале свакодневне намене. То је најпрактичнија и највише употребљавана врста видео компресије. Користе је најпопуларнији формати видео записа MPEG-2, MPEG-4 ASP (DivX), H.264 и слични.

Обрада видеа са губицима и без губитака
Свака обрада видеа након које морате кодирати видео да бисте добили коначни резултат је обрада са губицима, јер ће се при том кодирању мање или више изгубити на квалитету. Обрада видеа без губитака је таква обрада након које се не мора вршити кодирање. Примери обраде без губитака:
– поједини фомати видеа омогућавају да поједине фрејмове исечете тј. избришете их из видео записа након чега се остатак видео записа неизмењен снима као нови фајл.
– исецање видео фајла на мање делове, или спајање претходно исечених делова без рекомпресије.

делови текста преузети са VIDEO MAJSTOR – Osnove video kompresije

One thought on “Видео компресија

  1. Повратни пинг: Упознавање са програмом ffDiaporama – Рачунари и програмирање

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s