Видео

Видео је временски повезан и усклађен низ слика које се смењују великом брзином. Иако се смењују појединачне слике добија се илузија непрекидног кретања објеката који су приказани. Разлог за то је особина људског ока да задржава визуелни осећај постојања слике и након њеног нестанка, а та особина назива се перзистенција.

Видео-садржаји се снимају помоћу видео и ТВ камера, камкордера, дигиталних апарата, мобилних телефона и других уређаја који, као додатну функцију имају могућност снимања видео-инсерата. Њихов оригинални облик је облик аналогног сигнала, али се данас у том облику ретко користе. Телевизија још увек није комплетно дигитализована, али сви остали облици видео-садржаја углавном су дигитализовани. Они се у облику рачунарских датотека (одговарајућег формата записа) лако могу копирати, обрађивати, преносити са једног медијума на други и размењивати помоћу рачунарских мрежа.

Дигитализација видео-садржаја врши се по истом принципу као и у случају дигитализације звука:

  • одмеравање
  • квантизација
  • кодирање

Разлика у односу на аудио-сигнал је у томе што видео-садржаји имају много више података, па тако добијени видео-записи захтевају много више меморијског простора за смештај. Величину датотеке, осим њеног временског трајања, одређују три параметра:
– брзина смењивања слика (frame rate)
– резолуција (frame size)
– дубина боја (color depth)

Јединица за брзину смењивања слика је број слика у секунди – frame per second (fps), па се пре брзини смењивања слика видео-садржаји деле на:
– пуни видео – 24-30fps
– приближно пуни видео – 15fps
– испрекидани видео – 7fps
– веома испрекидан видео – 3fps
– смењивање слика (slide show) – мање од 3fps
У филмовима брзина смењивања слика је 24fps, а у телевизији зависи од примењеног стандарда:
– NTSC стандард (примењује се у Америци) – брзина смењивања слика је 30fps
– PAL стандард (примењује се у Европи) – брзина смењивања слика је 25fps
– HDTV стандард (телевизија високе резолуције) – брзина смењивања слика је 60fps
Више детаља можете прочитати на адреси Frame rate

Резолуција се представља као производ броја хоризонталних тачака и броја вертикалних тачака на једној слици. Типичне резолуције видео-сигнала су: 320 X 240, 640 X 480, 800 X 600, 1024 X 768, 1152 X 864 и 1280 X 1024. Приликом репродукције, квалитет видеа зависи и од резолуције екрана на коме се приказује.
Важно је напоменути да поред резолуције, односно броја пиксела, постоји и однос страница. У првим данима филма, односно телевизије, као главни параметар се наводила величина дијагонале и однос страница, па се на основу та два параметра могла одредити резолуција. Првобитни однос страница је био 4:3 за телевизију и 5:4 за филм, а данас је у употреби (све више) однос страница 16:9.

Дубина боја је одређена кодирањем, односно бројем битова којим се представља свака боја. Број боја креће се од 256 до 16,7милиона. У RGB моделу обично се свака боја представља са 8 битова, што за сваку тачку износи 24 бита, па је укупан броја боја 16,7милиона.

Осим ових параметара, за квалитет видео-садржаја важна је и брзина преноса података.

Од свих компоненти мултимедије видео је најзахтевнији. (Подсетимо се да је мултимедија комбинација два или више медија у дигиталном облику: текст, звук, слика, видео, анимација. (детаљније на адреси: Мултимедија ) ). Величина фајла за један секунд дигиталног видеа може се израчунати по формули:

величина фајла = брзина смењивања слика X резолуција X дубина боја/8

нпр. за један секунд видео-садржаја брзине промене слика од 15fps, резолуције 320 X 240 и дубине боја 24 бита потребно је 3,5MB простора. То значи да на класичан CD (капацитет 700MB) може стати само 3 минута дигиталног видео-записа скромног квалитета. Због тога се мора вршити компресија видео-записа помоћу програма који се називају видео-кодеци.

3 thoughts on “Видео

  1. Повратни пинг: Анимације у GIMP-у – Рачунари и програмирање

  2. Повратни пинг: Упознавање са програмом ffDiaporama – Рачунари и програмирање

  3. Повратни пинг: Анимације у GIMP-у – diakmetroredemp

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s