Audacity – почетак рада

Отварање аудио фајлова

– Датотека>Отвори – на овај начин сваки аудио фајл отварамо у новом прозору и са сваким од њих радимо независно од других
– Датотека>Увези>Звук… – на овај начин је могуће у једном аудио пројекту имати више различитих музичких фајлова, које можемо комбиновати да бисмо добили нови аудио фајл
Честе аудио формате као AIFF, AU, FLAC, MP2, MP3, OGG Vorbis и WAV Audacity лако репродукује. На Mac-у (OS X) Audacity може увозити и M4A (AAC) и MOV.
Ако желимо отварање других аудио формата, или ако желимо обрађивати звук из видео записа неопходно је инсталирати додатну библиотеку FFmpeg import/export library. Ова библиотека омогућава увоз свих фајлова који нису заштићени правима Digital Rights Management (DRM)


Репродукција аудио фајлова

Кликом на дугме Репродукција (из линије алата Пренос) започиње репродукција и то од места где се курсор налази. Ако желимо репродуковати само део аудио фајла, најпре је потребно изабрати област:
1. држећи лево дугме миша, прећи преко таласног облика сигнала изнад жељене области – та област ће посивети и кликом на дугме Репродукција само та област ће се репродуковати.
2. област можемо изабрати и из линије алата Избор, где се у пољу Почетак упише почетна тачка жељене области а у пољу Крај/Трајање упише се или крајња тачка области или укупно трајање жељене области.
Кликом на дугме Пауза (из линије алата Пренос) зауставља се репродукција (памти се тренутна позиција), а при поновном клику на исто дугме наставља се репродукција од места где је паузирано
Кликом на дугме Заустави (из линије алата Пренос) прекида се репродукција. Репродукција се наставља кликом на дугме Репродукција и то од првобитне почетне тачке.
Тастер „размак” на тастатури (SPACE) може се користити као Репродукуј/Пауза (зависи у ком је стању тренутно). Ако желимо променити почетну тачку за репродукцију, можемо кликнути левим дугметом миша било где унутар таласног облика сигнала (звучни канал) и притиском на тастер „размак” репродукција ће почети од те тачке.


Снимање звука

1. Снимање звука помоћу микрофона – микрофон се прикључује на mic-in улаз на звучној картици

Задња и предња страна рачунара

Прикључак за микрофон (моноваријанта – са једним црним прстеном и стереоваријанта – са два црна прстена)

Сви улази и излази звучне картице налазе се обично на задњој страни кућишта. Већина новијих рачунара улаз за микрофон и излаз за слушалице има и с предње стране. Улази и излази обојени су одговарајућим бојама (негде је приказана и слика) па је зеленом бојом обично означен излаз за слушалице, а ружичастом улаз за микрофон.
Прво морате на линији алата – Уређај одабрати извор звука – микрофон. Неопходно је да имате одговарајућу хардверску опрему (звучна картица, микрофон) за успешно снимање звука. Поред тога, потребно је и софтверско подешавање микрофона: преко Start – All Programs – Accessories – Entertainment – Volume Control проверите да ли је микрофон укључен тј. да ли је искључена опција Mute за микрофон (Mic). Ако је ова опција чекирана, треба је искључити!
Ако у прозору Volume Control не видите контролу за микрофон (Mic) укључите је из менија Options – Properties. У прозору Properties у списку Show the following volume controls: укључите опцију Mic.
Након што су све припремне радње обављене (сав хардвер повезан, софтверски омогућена комуникација програма са микрофоном, покренут програм Audacity, подешено да је улазни уређај микрофон) потребно је кликнути на дугме Сними (из линије алата Пренос) да бисте почели са снимањем. Кликом на дугме Заустави (из линије алата Пренос) завршите снимање.
Снимљени звук можете видети у звучном каналу (Audio Track). Kада желите наставити снимање помоћу микрофона Audacity ће отворити нови звучни канал чији звук ће се наставити или преклопити с претходним што зависи од места где сте поставили тачку уноса (Selection Boundary) пре клика на дугме Сними. Тачку уноса постављате из линије алата Избор уносом одговарајуће вредности у поље Почетак.
Ако желите почети ново снимање, независно од претходног, морате из менија Датотека покренути нови пројекат што отвара нови прозор Audacity.


2. Снимање звука са неког другог аудио-извора (ТВ или музичка линија) – одговарајући уређај је потребно прикључити на line-in улаз на звучној картици
Осим снимања с микрофоном, преко програма Audacity можете снимати звукове из ТВ пријемника или музичке линије. За разлику од снимања говора микрофоном, за шта се користи монозапис, овде се углавном врши снимање стереозаписа тако да о томе треба водити рачуна.
Док су ТВ или музичка линија и рачунар искључени спојите их одговарајућим аудио каблом. На рачунару на улазу звучне картице (Line In) спојите џек аудио кабла (на новијим рачунарима тај улаз је плаве боје), а његов други крај спојите на аудио излаз (Audio Out) ТВ-а или музичке линије.

Ако немате аудио излаз на ТВ-у послужите се scartom с аудио излазом.

Каблови и адаптери за повезивање аудио уређаја са рачунаром

Након што сте спојили ваш рачунар с ТВ-ом или музичком линијом укључите их. На ТВ-у или музичкој линији пронађите песму коју желите снимати, а на рачунару покрените програм Audacity. У програму Audacity на линији алата – Уређај треба одабрати извор звука – Line-In. Након тога потребно је кликнути на дугме Сними (из линије алата Пренос) да бисте почели са снимањем. Кликом на дугме Заустави (из линије алата Пренос) завршавате снимање.


Код обе врсте снимања неопходно је водити рачуна о јачини снимљеног звука. Због тога је потребно контролисати црвене траке у линији алата – мерач (ниво улазног сигнала), а клизачем  на линији алата – мешач подешавамо да црвена трака у мерачу  никад не пређе дозвољене нивое! Препоручује се да ти дoзвољени нивои буду испод -6dB како бисмо обезбедили да на нашем снимку нема изобличења.


Снимање аудио пројекта

Након снимања и обраде звучног записа, може се сачувати пројекат, који омогућава накнадно уређивање и мењање звучног записа. То се обавља помоћу Датотека>Сачувај пројекат као. Незавршене аудио пројекте треба снимати помоћу опције Датотека>Сачувај пројекат као. Ако желите готов звучни запис, потребно је покренути опцију за извоз: Датотека>Извези, па одабрати одговарајућу опцију: формат .wav или .mp3. Не заборавите да је за извоз у mp3 неопходно инсталирати LAME кодер! Уколико је аудио пројекат извезен у формат .wav или .mp3 носу могуће накнадне измене тог фајла!

8 thoughts on “Audacity – почетак рада

  1. Повратни пинг: Audacity – почетак рада | "To WhoM It May CoNceRn" -

  2. Повратни пинг: Audacity – упознавање са радним окружењем | Рачунари и програмирање

  3. Повратни пинг: Audacity – инсталација | Рачунари и програмирање

  4. NE MOGU SNIMAK DA UNESEM U FAJL… SNIMIM DUGU PESMU I HOCU DRUGI DEO DA ISECEM I PENESEM NA DRUGU STRANU I SVE URADIM ALI NE ZNAM KAKO DA SAVE AS… NECE MOLIM VAS ODGOVOITE MI HALA LEPO

  5. Повратни пинг: Обрада звука на рачунару | Рачунарство и информатика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s