Улазни и излазни токови

Да би програм био употребљив, мора остварити комуникацију са улазно/излазним уређајима (тастатуром, монитором, диском и сл.). Комуникација са улазно/излазним уређајима се у програму C++ остварује помоћу улазно-излазних токова (engl. input and output streams).
Сваки програм прима податке преко улазних токова а резултат предаје околини преко излазних токова. Посматрано са стране програма сасвим је свеједно о којем је улазном или излазном уређају реч па се сви подаци у програм уносе и из програма предају околини на исти начин.
Улазно-излазним токовима се рукује функцијама библиотеке iostream.

Библиотека iostream

iostream је библиотека која садржи низ улазно-излазних функција које омогућавају руковање улазно-излазним токовима. Две функције које су најчешће у употреби су cout и cin.

cin
Функција cin усмерава податке са тастатуре на улазни ток. Подаци се у улазни ток умећу оператором уноса (>>). Примена функције cin:

cin>>x; Програм очекује унос податка са тастатуре који ће бити смештен у променљиву x.
cin>>a>>b; Могуће је уланчавање оператора уноса које се изводи слева на десно, тако да се једном наредбом уноси више података, и то у редоследу који је наведен. Нема потребе водити рачуна о улазним и излазним конверзијама, функција cin брине о томе!

Последица функције уноса cin је прекид извршавања програма све док се не унесе податак и притисне Enter (програм „чека“ да корисник упише податак). Више улазних података може се уписати у истоме реду, одвојени размацима (тек на крају треба притиснути Enter)

cout
Функција cout усмерава податке с излазног тока на екран монитора. Испис података се остварује оператором исписа (<<). Примена функције cout:

cout<<13; Исписује број 13
cout<<„Moguc je i ispis niza znakova“; Са десне стране оператора може бити било који тип податка. У овом примеру исписује се текст наведен између наводника “ „
cout<<34<<a<<„Moguc je i ispis niza znakova“; Могуће је уланчавање оператора исписа које се изводи слева надесно. Исписују се редом, један иза другог. У примеру се исписује 34, вредност променљиве а и текст наведен између наводника

endl
У претходном примеру сви подаци били би исписани у истом реду. Ако корисник жели прегледнији испис, пожељно је користити константу endl која, након исписа податка, пребацује курсор у нови ред. Ова константа је такође описана у библиотеци iostream. Примена константе endl:

cout<<34<<endl;
cout<<a<<endl;
cout<<"Moguc je i ispis niza znakova"<<endl;

cout<<34<<endl<<a<<endl<<"Moguc je i ispis niza znakova";

У оба примера испис ће бити исти.

Део текста преузет са Ulazni i izlazni tokovi

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s