Припрема слика…

Екрански приказ слике

При приказивању слике на екрану користи се RGB модел боја. Физичка величина слике зависи од резолуције екрана на коме се приказује. Природне димензије слике одређују њену оригиналну резолуцију која се изражава у броју пиксела по инчу (ppi). Стандардна резолуција екрана је 72ppi. Апсолутна резолуција екрана се изражава бројем пиксела по дужини и ширини: 1024×768, 1600×1200…

На основу димензија слике у пикселима и резолуције екрана у пикселима по инчу може се израчунати физичка димензија слике приказане на екрану:

физичка величина (cm)= димензије слике (пиксел)/резолуција екрана (ppi)*2,54

пример: слика дужине 200 пиксела (једна димензија слике!) на екрану са резолуцијом 72ppi имаће дужину од 7,05cm.

Ако се резолуција слике разликује од резолуције екрана на коме ће бити приказивана потребно је променити њену релативну резолуцију. Ако је резолуција слике мања од жељене резолуције врши се интерполација – додавање пиксела. Ако је резолуција слике већа од жељене – вишак пиксела се неповратно одбацује.


Припрема слике за штампу

Да би се слика могла користити у штампарској технологији мора имати резолуцију од најмање 300ppi. Слике треба превести у CMYK модел (из менија, опција Colors). Наравно, пре тога је потребно договорити се са штампаријом око параметара слике, па све то подесити. У сваком случају – снима се као CMYK у EPS (Encapsulated PostScript) формату – ово је формат специјално развијен за припрему за штампу.


Припрема слика за WEB

Резолуција слике не треба да буде већа од 72ppi, односно 800×600. Приликом снимања изабрати опцију снимити за web. Ако се ради о фотографијама користити формат jpg, ако се ради о једноставнијим цртежима користити формат gif или png.


Припрема слика за израду фотографија

Облик фотографија је правоугаоник, однос страна тог правоугаоника представља димензије фотографије: 9×13, 10×15, 13×18… (у cm). Облик слика које добијамо из дигиталних апарата и мобилних телефона више наликује квадрату (иако је и даље правоугаоник!). Због тога приликом израде фотографија долази до одсецања дела слике! Што и није тако страшно ако се приликом фотографисања водило рачуна о томе да се објекат који желимо фотографисати смести у централни део слике. Али шта са фотографијама које су направљене тако да објекат фотографисања заузима скоро цео расположиви простор? Ако се само однесе у фотографску радњу – одсећиће део слике!

Због тога је потребно повећати „платно“ (canvas) – то је радна површина на коју се смешта слика. Фотографију је набоље сместити на средину платна. Након тога извршити опсецање платна према жељеним димензијама (односа страница правоугаоника фотографије). Оквир око слике који настане не мора бити бео, можете га попунити по жељи, применом кантице за попуњавање боје!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s