printf и scanf – укратко

Функција printf служи за испис на екрану. Испис може бити текст (обично нека порука кориснику програма), вредност променљиве (резултат неког израчунавања) и комбинација текста и вредности променљиве.

1. испис текста – текст који треба да се прикаже наведе се између наводника, и биће приказан управо онако како је наведен. Обично се користи испред уношења променљивих у програм, да би се кориснику „рекло“ шта се од њега очекује.

print("unesi dva cela broja");

2. испис вредности променљиве – између наводника наводи се конверзија: упутство који тип податка и како треба приказати. Почиње знаком % иза којег следи:
d (decimal) за целе бројеве
f (floating point) за реалне бројеве и типа float и типа double. Ако се наведе само f испис бројева је у експоненцијалном облику. Да би испис био лепши користимо „форматирани“ испис, где се наводи барем број места иза децималне тачке: %.2f (приказује реалан број заокружен на две децимале)
Иза наводника следи име променљиве коју треба исписати:

printf("%.2f",y);

3. комбиновани испис – између наводника комбинују се текст који треба исписати и конверзије, а иза наводника наводе се имена променљивих оним редоследом којим су наведене конверзије:

printf("rezultat je %.2f", y);

Функција scanf служи за унос променљивих. Састоји се од конверзија и адреса. Конверзије се пишу између наводника, почињу знаком % (слично као код printf), иза којег следи:
d (decimal) за целе бројеве
f (floating point) за реалне бројеве типа float
lf (long float) за реалне бројеве типа double (тип double је двоструко већи од типа float, па се зато конверзија означава са long float)
Конверзије се могу раздвајати зарезима, али тада се између бројева које уносимо мора уносити зарез, па је најбољи између конверзија не наводити ништа!
Иза наводника наводе се адресе где ће унети бројеви бити смештени. Адреса почиње знаком & иза којег следи име променљиве чији тип се мора слагати са типом конверзије!

scanf("%d%f%lf",&a,&x,&y); /* ova funkcija ocekuje jedan ceo broj koji ce biti smesten na adresu promenljive a, jedan realan broj tipa float koji ce biti smesten na adresu promenljive x i jedan realan broj tipa double koji ce biti smesten na adresu promenljive y */

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s