DTP и боје

Људско око разликује око 7 500 000 боја и њихових нијанси. Основна подела боје је на ахроматске и хроматске. Ахроматске боје се разликују по светлини тј. количини светла (нпр. распон од црне до беле), а хроматске боје се разликују на основу обојености (тон боје), светлине (пуноћа боје) и засићености (чистоћа боје). Боје се могу добити мешањем светлости (нпр. RGB) или мешањем пигмената (нпр. CMYK).

У левом делу слике приказан је RGB модел, а у доњем реду приказано је добијање боја мешањем основних боја. У десном делу слике приказан је CMYK модел, у доњем реду приказано је добијање боја мешањем основних.
Да подсетимо, RGB је адитивни модел, што значи да се изведене боје добијају сабирањем основних боја, присуство све три компоненте даје белу боју, а одсуство свих компоненти даје црну. CMYK је супстрактивни модел код кога се изведене боје добијају одузимањем једне основне боје од друге, присуство свих компоненти даје црну, а одсуству белу.

RGB i CMYK
RGB модел боја се добија променом интензитета црвене (R), зелене (G) и плаве (B) светлости. Најнижи интензитет је 0, а највиши је лимитиран на 255. 24-битни RGB колор модел може приказати 16 777 216 боја (256 црвене x 256 зелене x 256 плаве).

CMYK модел боја добија се мешањем четири трансапарентне боје (цијан (C), магента (M), жута (Y), и црна (B)). Овај модел боја намењен је за штампу и приказује знатно мањи број боја у односу на RGB.

Слика приказује опсег боја у појединим системима боја. Као што се види, CMYK модел има најмањи опсег, а чак ни RGB модел не покрива цео опсег видљивих боја, односно боја које људско око може видети.

DTP
Када је реч о DTP-у (Desktop Publishing) проблем настаје у методи добијања боје, где се у процесу дигиталне креације користи RGB модел боје, док је финални продукт у CMYK моделу боје. RGB модел креира боје мешањем светлости, а CMYK модел мешањем пигмената.
Проблем у раду са ова два модела у DTP-у решава се помоћу Color Managment System-a (CMS), и ICC профила али и поред тога јављају се проблеми са бојама, и то најчешће у два облика. Први се огледа у губитку појединих RGB боја (као што је приказано на слици), док се други односи на „пуноћу“ црне боје.

леви део слике је RGB, док је десни CMYK. Види се да је број боја мањи код CMYK, а и слика делује мутније (али, не треба заборавити да је CMYK систем развијен за штампарије, још у првим данима штампања, када је и квалитет папира био много лошији, а и захтеви за приказивањем боја били много скромнији него сад. Зато се и користи CMS, како би се што верније извршила конверзија RGB у CMYK.)

Црна боја
У стоном издаваштву (DTP-у) разликују се неколико варијација црне боје основне су:

1.) Rich Black
C 75% M 68% Y 67% B 100%
C 70% M 45% Y 25% B 100%
C 70% M 50% Y 30% B 100%

2.) Warm Black
C 0% M 100% Y 100% B 100%
C 0% M 60% Y 30% B 100%

3.) Cool Black
C 100% M 0% Y 0% B 100%
C 45% M 0% Y 0% B 100%

Black, Greyscale Black
C 0% M 0% Y 0% B 100%
—————
За даље проучавање приказивања боја на рачунарима, можете погледати следеће линкове:

http://en.wikipedia.org/wiki/RGB
http://en.wikipedia.org/wiki/CMYK

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s