Формати контејнера

.AVI
Најпопуларнији формат контејнер фајлова на PC рачунарима. Најчешћи AVI фајлови су тзв. „DivX filmovi“ тј. AVI фајлови који садрже видео запис у MPEG-4 ASP fормату и аудио запис у MP3 формату. AVI је захваљујући „DivX filmovima“ постао толико популаран да са њиме раде сви програми за обраду видеа. Готово сви кућни DVD плејери могу да пуштају AVI fајлове. Многи програми за обраду видеа раде искључиво са AVI форматом. Ради компатибилности, пожељно је да величина AVI фајлова не прелази 2 GB.

.DIVX (DivX Media Format)
Формат веома сличан AVI fajlovima. Направљен је тако да задржи максималну компатибилност са AVI фајловима, али и да пружи неке напредније могућности као што су: менији, више видео снимака, титлови, поглавља итд. Практично, DivX фајлови могу да садрже комплетну DVD функционалност у само једном фајлу.
DivX Media Format је постао стандард који подржава на све већи број уређаја. DIVX фајлове можете отворити у свим плејерима који могу да отворе AVI фајл. DIVX фајлови су занимљиви и web дизајнерима јер се врло једноставно могу уграђивати у web странице.

.MKV (Matroska)
Бесплатан контејнер формат отвореног кода који се може користити легално без икаквог плаћања лиценци.
Matroska jе напредни формат контејнера који има много предности у односу на AVI и MP4. Најважније је то што је универзалан. Може да садржи неограничен број видео и аудио записа у било којем формату. Иако је, технички гледано, најбоља и има много предности, велики недостатак је у томе што Matroska није индустријски стандард па није подржана у програмима за обраду видеа. Подржава је веома мали број кућних плејера, тако да се користи искључиво за видео на рачунару. На срећу, долазе боља времена за Matrosku:
– Нови DivX 7 одлично барата са Matroska фајловима
– Нови стандард компаније DivX, „DivX Plus“ користи Matroska контејнер
– Напокон се појавио први кућни плејер који отвара Matroska фајлове
MKV фајлови се најчешће срећу као пиратски HD филмови и најчешће садрже видео у H.264 fормату и звук у AAC формату. Ако Matroska фајл садржи само аудио онда носи екстензију .MKA

WebM
WebM jе нови, бесплатан контејнер формат отвореног кода заснован на Matroska формату. WebM контејнер је предвиђен да садржи видео у VP8 формату и аудио у Vorbis формату. WebM фајлови носе екстензију .WEBM

Ogg
Бесплатан контејнер формат отвореног кода који се може користити легално без икаквог плаћања лиценци. Ogg је формат контејнера превенствено предвиђен да садржи аудио и видео записе у форматима отвореног кода, као што су Vorbis и Theora.
Ако Ogg фајл садржи само аудио запис онда има екстензију .OGA
Ако Ogg фајл садржи само аудио запис у Vorbis формату онда има екстензију .OGG
Ако Ogg фајл садржи само видео или и видео и аудио онда има екстензију .OGV
За још неке примене ogg контејнер понекад носи екстензију .OGX

.MP4
MP4 је формат контејнер фајлова који је дефинисан стандардом MPEG-4 part 14. Иако је стандардан ретко се користи, осим на мобилним телефонима.
Од видео записа MP4 фајл може да садржи MPEG-1 или MPEG-2 или MPEG-4 Part 2 (MPEG-4 ASP) или H.264
Од аудио записа MP4 фајл може да садржи AAC или MP3

.3GP
3GP је стандардни контејнер намењен за видео на мобилним телефонима. У суштини 3GP је поједностављена верзија MP4 формата фајлова која је посебно прилагођена за мобилне телефоне и друге мале уређаје.
3GP фајлови могу да садрже видео запис у MPEG-4 part 2 (MPEG-4 ASP) или H.264 формату.
3GP fајлови могу да садрже звучни запис у AMR или AAC формату.

MPEG-1 System Stream
Стандардни контејнер за MPEG-1 видео и аудио. Ови фајлови имају екстензију .MPG или . MPEG

MPEG Program Stream (PS ili MPEG-PS)
Стандардни контејнер за MPEG-2 видео запис који је првенствено намењен за поуздане медије као што су оптички дисковi. MPEG Program Stream фајлови на рачунару имају екстензију .MPG или .MPEG

MPEG Transport Stream (MPEG-TS)
Стандардни контејнер који је намењен за дигитални телевизијски сигнал и друге облике емитовања аудио-видео сигнала. MPEG Transport Stream фајлови могу користити екстензије: .TS , .TP , .TSP , .TRP , .PVA , .M2T
Transport Stream контејнери су сложене структуре. Могу паралелно носити више видео и аудио записа, титлове на више језика, телетекст, програмски водич и друге пратеће садржаје ТВ програма.

.VOB
Посебна варијанта MPEG Program Stream контејнера који се користи на DVD дисковима. VOB фајлови су компликоване структуре. У себи садрже већи број записа видеа, звука, меније, титлове итд. Могу бити заштићени од копирања применом неке од метода шифровања. Креирају се само у специјализованим програмима за израду DVD-a. У већини случајева, могу се пуштати у сваком плејеру који отвара MPG фајлове.

.M2TS (BDAV MPEG-2 Transport Stream)
То је посебна варијанта MPEG Transport Stream контејнера која је намењена искључиво за коришћење на Blu-ray Disc медијима. Овај формат није ограничен на MPEG-2 видео записе већ може и H.264 (MPEG-4 AVC). Спомињање MPEG-2 у називу је само ради сличности са MPEG Transport Stream formatom. Ови фајлови носе екстензију .M2TS

делови текста преузети са адресе Formati i Standardi

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s